Γιατί ο Μπάιντεν πηγαίνει στη Σαουδική Αραβία - Τι περιμένει να πάρει και τι να δώσει

Γιατί ο Μπάιντεν πηγαίνει στη Σαουδική Αραβία - Τι περιμένει να πάρει και τι να δώσει
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 12/07/2022 - 06:52

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη να αυξηθούν οι ποσότητες πετρελαίου που διαθέτει η Σαουδική Αραβία αποτέλεσαν καμπή για μια νέα εποχή.

Ένα ιστορικό ταξίδι – τουλάχιστον για τη θητεία του – θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανό Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. Ο πλέον ενδιαφέρον προορισμός του θα είναι εκείνος στη Σαουδική Αραβία, χωρίς ωστόσο να πρέπει να παραγνωρίζεται και το ταξίδι του στο Ισραήλ. Από την αρχή της θητείας του ο σημερινός Αμερικανός Πρόεδρος επιδίωξε την επαναφορά των ΗΠΑ στην περιοχή, τις διπλωματικές παρεμβάσεις προς την εκτόνωση κρίσεων και την ενθάρρυνση συνεργασιών στην περιοχή μεταξύ των κρατών.

Συγκεκριμένα η παρέμβασή των ΗΠΑ στην Υεμένη για εκεχειρία και η συνδρομή στη διατήρηση των ισορροπιών ανάμεσα σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Κατάρ και Ιορδανία σήμανε στην πραγματικότητα την επιστροφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος με ενεργό τρόπο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ωστόσο το ταξίδι Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία θα συνδεθεί και με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλωστε οι αμερικανο – σαουδοαραβικές σχέσεις είχαν διαταραχτεί σημαντικά από το 2018, τότε που δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι. Ο πόλεμος, όμως, στην Ουκρανία και η ανάγκη να αυξηθούν οι ποσότητες πετρελαίου που διαθέτει η Σαουδική Αραβία αποτέλεσαν καμπή για μια νέα εποχή.

Σε άρθρο του το Σαββατοκύριακο στην Washington Post ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο ταξίδι του με έμφαση στη στάση που θα κάνει στη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Ως πρόεδρος, είναι δουλειά μου να κρατήσω τη χώρα μας ισχυρή και ασφαλή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας, να θέσουμε τους εαυτούς μας στην καλύτερη δυνατή θέση για να ξεπεράσουμε την Κίνα και να εργαστούμε για μεγαλύτερη σταθερότητα». Και αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία τη χαρακτήρισε ως μία από τις χώρες που »μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα. Όταν θα συναντηθώ με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας την Παρασκευή, στόχος μου θα είναι να ενισχύσω μια στρατηγική εταιρική σχέση προς τα εμπρός που θα βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα και ευθύνες, ενώ παράλληλα θα τηρεί πιστά τις θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες».

Εκεί, λοιπόν, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατ’ ουσία είναι ο ισχυρός άντρας της χώρας. Αναμένεται στις συνομιλίες να αναφερθεί το ζήτημα των υψηλών τιμών της βενζίνης, αλλά και στον συντονισμό των δύο πλευρών για τον περιορισμό του Ιράν στην περιοχή, ένα ζήτημα που τα συμφέροντά τους άπτονται.

Πάντως από πολλούς αναλυτές επισημαίνεται πως το βασικό ζήτημα παραμένει η αύξηση των ποσοτήτων πετρελαίου. Παρατηρητές που αναλύουν την περιοχή επί χρόνια εκτιμούν πως από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία θα ζητήσει περισσότερες και ισχυρότερες εγγυήσεις ασφάλειας ως προς την επιθετικότητα του Ιράν. Το αίτημά τους αυτό φαίνεται ότι το έχουν γνωστοποιήσει και σε παράγοντες που εμπλέκονται με τις υποθέσεις τις περιοχής. Όπως αναφέρουν οι Financial Times o Mark Dubowitz, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών. ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με ανώτερους αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία σχολίασε σχετικά πως στη Σαουδική Αραβία «αναζητούν τη δέσμευση των ΗΠΑ να απαντήσουν σε μελλοντικές ιρανικές επιθέσεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και να θέσουν κάποιο όριο πέρα από το οποίο θα άξιζε μια σθεναρή απάντηση των ΗΠΑ».