Στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου περνάει η Γερμανία

Στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια φυσικού αερίου περνάει η Γερμανία
Πέμπτη, 23/06/2022 - 11:59

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε: «Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας: Η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου αποτελεί οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον Πούτιν».

Την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω της μειωμένης προμήθειας από τη Ρωσία και των υψηλών τιμών, ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, όπως μεταδίδουν γερμανικά μέσα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τρία επίπεδα:

  • της έγκαιρης προειδοποίησης, που έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου και προβλέπει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης στην προμήθεια του αερίου,
  • του συναγερμού και της
  • έκτακτης ανάγκης, με άμεση πλέον παρέμβαση του κράτους στην αγορά και στη διανομή του αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο Φάσης 2, η γερμανική κυβέρνηση θα παράσχει πιστωτική γραμμή 15 δισ. ευρώ για να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου. Παράλληλα το μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Γερμανία έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη μείωση της εισροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η στροφή στον άνθρακα.

«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.