Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απαντά στην απόφαση της ΔΕΗ να σταματήσει τη λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας το 2026

Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απαντά στην απόφαση της ΔΕΗ να σταματήσει τη λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας το 2026
Τρίτη, 30/01/2024 - 13:40

Παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργείς Σταθμό που κόστισε 2 δις ευρώ και να τον κλείνεις μετά από 3 χρόνια

Με τίτλο «Πόλεμο θέλουν; Πόλεμο θα έχουν», απάντησε το Σωματείο Εργαζομένων ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις δηλώσεις του Διεθύνοντα Συμβούλου της Επιχείρησης σχετικά με τον χρονικό προσδιορισμό του τέλους της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Κάθε φορά που η Διοίκηση της ΔΕΗ ή κάποιος αρμόδιος υπουργός κάνει δηλώσεις για την επιχείρηση, τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα προς το χειρότερο, για το πάλε ποτέ Ενεργειακό Κέντρο της χώρας.

Και κάθε φορά διαπιστώνουμε, με τον πιο λυπηρό τρόπο, το μένος και την αποστροφή τους για τον λιγνίτη, που του οφείλουν τα πάντα.

Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος, λέει ο λαός και έχει απόλυτο δίκιο.

Αυτή την φορά τα νέα μας ήρθαν από το Λονδίνο, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης να προκαλεί αίσθηση και απορία με την ανακοίνωση σχετικά με τον χρονικό προσδιορισμό του τέλους της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη.

Εκτιμώντας ότι η περίοδος της ενεργειακής κρίσης «βαίνει προς το τέλος», επεσήμανε πως οι ανάγκες σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τόσο με λιγνίτη όσο και με ντίζελ, εξαλείφονται !!!

Με το σκεπτικό αυτό, η ΔΕΗ επισπεύδει και μεταφέρει για το 2026 το τέλος λειτουργίας του ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V».

Παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργείς Σταθμό που κόστισε 2 δις ευρώ και να τον κλείνεις μετά από 3 χρόνια (θυμίζουμε ότι η ναυαρχίδα της συμβατικής παραγωγής μπήκε σε εμπορική λειτουργία τον περασμένο Δεκέμβριο).

Με πολύ μεγάλη ευκολία, το 2028 έγινε 2026 χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, τις απώλειες, την καταστροφή.

Το συνδικάτο, επιμένοντας διαχρονικά στη θέση του, τόνιζε την ανάγκη διατήρησης και λειτουργίας των μονάδων με καύσιμο τον ΕΓΧΩΡΙΟ ΦΘΗΝΟ ΛΙΓΝΙΤΗ και όχι με το ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ.

Από την αρχή λέγαμε πως το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να παραμείνει ΑΓΑΘΟ για όλους, προσιτό και φθηνό.

Από την αρχή λέγαμε πως μόνο ο λιγνίτης μπορεί να εγγυηθεί την ευστάθεια του συστήματος είτε είναι καλοκαίρι είτε είναι χειμώνας.

Ωστόσο επιμένουν να επιλέγουν τις αμφίβολες, τις ασταθείς, τις πανάκριβες ΑΠΕ και το ξενόφερτο Φυσικό Αέριο.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αγνοούν την περιοχή που με τον λιγνίτη της και την προσφορά των εργαζομένων και των πολιτών της, «ανέχθηκε» το βαρύ κόστος της λειτουργίας της Επιχείρησης, χάριν του Δημόσιου συμφέροντος.

Αν ήμασταν μια γροθιά χθες, σήμερα θα πρέπει να είμαστε περισσότερο δυνατοί.

Πρέπει να βρουν απέναντι όλους τους εμπλεκόμενους, τους θεσμικούς φορείς αλλά και την κοινωνία, που την ώρα που ασφυκτιά και αργοπεθαίνει, βλέπει να συνεχίζουν να την πυροβολούν, αλλά δεν αντιδρά όπως θα περίμενε κανείς να αντιδράσει.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί ΑΠΑΝΤΕΣ τους φορείς, τους θεσμούς, τους βουλευτές και την κοινωνία να λάβουμε μέτρα που θα σταθούν εμπόδιο στο καταστροφικό τους έργο.

Είναι και μια ευκαιρία κάποιοι να αναλάβουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν για σοβαρά ζητήματα όπως η τηλεθέρμανση, η αποδόμηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ενέργειας ως αγαθό, φθηνό και προσιτό από όλο τον κόσμο.

Η ώρα της αντίστασης και της διεκδίκησης είναι ΤΩΡΑ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ».