Οι επόμενες αναβαθμίσεις ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά

Οι επόμενες αναβαθμίσεις ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά
Παρασκευή, 22/12/2023 - 06:27

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά που έχει προγραμματίσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στα Ιόνια Νησιά που έχει προγραμματίσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Ζακύνθου-Κεφαλονιάς και Κεφαλονιάς Λευκάδας και συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών.

Υπενθυμίζεται, πως ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ολοκλήρωσε το καλοκαίρι την αναβαθμισμένη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης 150 kV Κυλλήνης - Ζακύνθου, με την οποία θωρακίζεται, πλήρως, η ασφαλής τροφοδοσία των Ιόνιων Νησιών. Τα έργα αυτά κρίνονται αναγκαία λόγω τα παλαιότητας των διασυνδέσεων που μετρούν αρκετές δεκαετίες ζωής.

Πρόσφατα, ο διαχειριστής ανακοίνωσε νέο έργο διασύνδεσης μεταξύ της τερματικής διάταξης Κυλλήνης και του Υποσταθμού Κεφαλονιά ΙΙ. Η διασύνδεση αυτή θα υλοποιηθεί με υποβρύχιο καλώδιο 150 kV, ονομαστικής ικανότητας 200 ΜVA και Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης επί της Κεφαλονιάς. To έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028.

Στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς προβλέπεται « η αναβάθμιση του βρόχου Λευκάδα – Αργοστόλι, με αντικατάσταση της παλαιάς υποβρύχιας καλωδιακής σύνδεσης Λευκάδας - Κεφαλληνίας με νέο υποβρύχιο καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV ονομαστικής ικανότητας 200 MVA για την ενίσχυση της σύνδεσης Άκτιο - Λευκάδα – Αργοστόλι».

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη ενός νέου ΚΥΤ στην περιοχή της Θεσπρωτίας, το οποίο θα συνδέεται μέσω νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV με το υφιστάμενο ΚΥΤ Αράχθου. «Το KYT Θεσπρωτίας θα είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα εξυπηρετήσει τις δύο νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις με την Ιταλία και την Αλβανία, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευστάθειας του Συστήματος Μεταφοράς στην περιοχή και θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα για την υποστήριξη της διείσδυσης νέων μονάδων ΑΠΕ. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης του project είναι το 2030», σύμφωνα με τον διαχειριστή.