Πράσινο τιμολόγιο: Η τιμή της ΔΕΗ και οι οδηγίες

Πράσινο τιμολόγιο: Η τιμή της ΔΕΗ και οι οδηγίες
Πέμπτη, 14/12/2023 - 14:27

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που θα ισχύουν από 1.1.2024 αλλάζουν τα πάντα για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πάνε στο πράσινο τιμολόγιο, αν δεν κάνουν διαφορετική επιλογή.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που θα ισχύουν από 1.1.2024 αλλάζουν τα πάντα για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πάνε στο πράσινο τιμολόγιο, αν δεν κάνουν διαφορετική επιλογή. H βασική τιμή για το πράσινο (ειδικό) τιμολόγιο της ΔΕΗ Γ1/Γ1Ν για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 16 λεπτά/KWh. Ειδικότερα, η χρέωση είναι 16 λεπτά για κατανάλωση έως 500 KWh και στα 17,2 για κατανάλωση άνω των 500 KWh. Η νυκτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,9 λεπτά.

Με την έκπτωση 20% η τιμή του πράσινου τιμολογίου φτάνει τα 12,8 λεπτά στη χαμηλή κατανάλωση, στα 13,76 λεπτά άνω των 500 KWh και στα 10,32 λεπτά για τη νύχτα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ/μήνα.

Η βασική τιμή στο κίτρινο (κυμαινόμενο) τιμολόγιό της MyHome4All στα 15,5 λεπτά για τις πρώτες 500 KWh, στα 21,1 λεπτά για παραπάνω κατανάλωση και στα 12,9 λεπτά για νυκτερινή κατανάλωση. Με την έκπτωση 20% αγγίζει τα 12,4 λεπτά, 16,88 λεπτά και 10,32 λεπτά αντίστοιχα.Το πάγιο και σε αυτό το τιμολόγιο είναι 5 ευρώ.

Τα ελκυστικά μπλε σταθερα τιμολόγια που έχουν αρχίσει να προσφέρουν οι προμηθευτές δείχνουν ότι οι τιμές αποκλιμακώνονται ειπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι εκτιμά πως οι τιμές του Φεβρουαρίου θα είναι χαμηλότερες από αυτές του Ιανουαρίου λόγω της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου.

Με το πράσινο τιμολόγιο, για πρώτη φορά, κάθε καταναλωτής θα ξέρει με ακρίβεια τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και σε ποιο είδος τιμολογίου βρίσκεται, καθώς εισάγεται χρωματική σήμανση, για κάθε τύπο τιμολογίου (μπλε τα σταθερά, πράσινο το ειδικό τιμολόγιο, κίτρινο τα κυμαινόμενα και πορτοκαλί τα δυναμικά).

Με το νόμο 5066/2023, θεσπίστηκε το ειδικό τιμολόγιο (με πράσινη σήμανση), το οποίο έχει κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους παρόχους. Βασικά του πλεονεκτήματα είναι πως η τελική τιμή θα είναι γνωστή την 1η ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, καθώς και ότι θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των παρόχων, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.

Παράλληλα με το ειδικό, πράσινο, τιμολόγιο, το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Κοινωνικά Ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), με σκοπό οι συμπολίτες μας, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, να απολαμβάνουν προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα υπάρξει, για πρώτη φορά, έκτακτη ενίσχυση ύψους 45-480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τους ενεργειακά ευάλωτους συμπολίτες μας (περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά) που θερμαίνονται με ηλεκτρισμό, με αποτέλεσμα και για αυτή την ευρεία κατηγορία καταναλωτών οι τελικές χρεώσεις να «κατεβαίνουν» στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν την ενεργειακή κρίση, στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ παρόχων και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των παρόχων. Την 1η ημέρα κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα και το κυριότερο, τί τιμές προσφέρουν, όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι.

Πώς θα βρείτε τις τιμές για το πράσινο τιμολόγιο

Στους λογαριασμούς ρεύματος (ηλεκτρονικούς και έντυπους) και στα άλλα μηνύματα και e-mails που θα αποστέλλουν οι πάροχοι στους καταναλωτές, θα υπάρχει πλέον και ο κωδικός QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) και link, τα οποία θα παραπέμπουν στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού, κοινού τιμολογίου του παρόχου τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.