Εξώδικο- Βόμβα της ΔΕΗ στη ΔΕΥΑΚ- Απαιτεί 7,5εκ. Ευρώ τον Επόμενο Μήνα

Εξώδικο- Βόμβα της ΔΕΗ στη ΔΕΥΑΚ- Απαιτεί 7,5εκ. Ευρώ τον Επόμενο Μήνα
Πέμπτη, 31/08/2023 - 12:24

Ανεξόφλητους και ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 7,5εκ. ευρώ(και πλέον) καταλογίζει στη ΔΕΥΑ Κοζάνης η ΔΕΗ Α.Ε., με εξώδικο το οποίο απέστειλε με ημερομηνία 21 Αυγούστου τόσο στην επιχείρηση όσο και στο Δήμο Κοζάνης

Η ΔΕΗ απαιτεί την καταβολή του παραπάνω ποσού σε διάστημα 30 ημερών από την παραλαβή του εξωδίκου(έγινε στις 23 Αυγούστου η διαδικασία), με τα 7,5εκ. να αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 31 Ιουλίου 2023.

Όπως τονίζεται στο εξώδικο η ΔΕΗ θα προβεί άμεσα στην έκδοση εντολών απενεργοποίησης των μετρητών φορτίου που ηλεκτροδοτούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ, ενώ επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός της.

Μάλιστα η ΔΕΗ καλεί τη ΔΕΥΑΚ να λάβει όλες «τις δέουσες προφυλάξεις και τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην προκληθούν ζημιές σε πρόσωπα, εγκαταστάσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία».

Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ την Τρίτη το βράδυ, με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης να μην επιτρέπει σε καμία περίπτωση την αποπληρωμή του παραπάνω ποσού και τη ΔΕΗ να έχει συνολικές απαιτήσεις περισσότερα από 20εκ. ευρώ.

Η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς και τα δικαιώματα των ρύπων έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό της ΔΕΥΑΚ, με το ζήτημα πλέον να έχει πολιτικές διαστάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» καθώς ανάλογα εξώδικα έχουν φτάσει και σε άλλες ΔΕΥΑ ανά τη χώρα.

Μάλιστα στο δελτίο του Top Channel, το συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα με αναφορά και σε εξώδικο το οποίο έφτασε στη ΔΕΥΑ Βοϊου, ύψους 11,5εκ. ευρώ.

Η Ένωση ΔΕΥΑ όλης της χώρας, προχωρά σε άμεσες ενέργειες το επόμενο διάστημα, καθώς τα συνολικά χρέη προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 160εκ. ευρώ και οι δεσμεύσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών για επιχορήγηση των ΔΕΥΑ δεν έγιναν πράξη μέχρι στιγμής.

Ιδιαίτερη εντύπωση στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ έκανε το γεγονός πως το έγγραφο, όπως σας παρουσιάσει ο «Π» έχει κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, εκτός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πηγές από το Δήμο Κοζάνης τονίζουν πως θα υπάρξει καταβολή κάποιων χρηματικών ποσών, ως έναντι των συνολικών χρεών, ενώ φαίνεται πως είναι δεδομένη και η απόφαση για νομικές ενέργειες που θα διαφυλάσσουν τη ΔΕΥΑΚ.

ρεπορτάζ του Ζήση Πιτσιάβα, ptolemeos.gr