Κύπρος: Έφτασαν οι αεροστρόβιλοι για το μεγάλο έργο της Cyfield

Κύπρος: Έφτασαν οι αεροστρόβιλοι για το μεγάλο έργο της Cyfield
Unsplash
Πέμπτη, 01/06/2023 - 20:32

Προχωρά η κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού συμβατικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού (PEC – Power energy Cyprus).

Tο έργο είναι από τα μεγαλύτερα στον τομέα των υποδομών της Κύπρου και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου. Το κόστος της επένδυσης θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της Cyfield και δανεισμό από τις κυπριακές τράπεζες και θα ανέλθει σε 200 εκατ. Ευρώ.

Πιο αναλυτικά έφτασαν στην Κύπρο και είναι σε στάδιο εγκατάστασης οι τουρμπίνες συνοδευόμενες με τις γεννήτριες τους από την εταιρεία Siemens, αξίας 48 εκατομμυρίων ευρώ. Τρεις αεροστρόβιλοι που θα λειτουργούν με σύγχρονη τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου και θα καταναλώνουν φυσικό αέριο.

Ο σταθμός θα παράγει το 25-30% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της Κύπρου, και έχει στόχο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ενεργειακή κρίση της χώρας. Με αποδοτικότητα 58% και μέγεθος 260ΜW υπολογίζεται πως θα μειώσει σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού και θα βοηθήσει βιομηχανίες, εταιρείες και νοικοκυριά. Θα έρθει επίσης να καλύψει την επάρκεια ηλεκτρισμού της Κύπρου, έχοντας τη δυνατότητα να λειτουργεί ακατάπαυστα για 30 χρόνια.

Η Cyfield, πιστή της υποχρεώσεις της και στους στρατηγικούς της προγραμματισμούς, υλοποιεί ακόμα ένα έργο προς όφελος της κοινωνίας. Γνωστή για το γρήγορο ρυθμό εκτέλεσης των έργων της, η εταιρία στοχεύει στην ολοκλήρωση του έργου το καλοκαίρι του 2024.