Ε.Ε: Ζητά να μπει τέλος στην αιφνιδιαστική αλλαγή του συμβολαίου από τους προμηθευτές

Ε.Ε: Ζητά να μπει τέλος στην αιφνιδιαστική αλλαγή του συμβολαίου από τους προμηθευτές
Παρασκευή, 17/03/2023 - 06:44

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε μεγάλη συζήτηση. Ορισμένες χώρες περίμεναν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επομένως είναι μια συζήτηση που θα έχει διάρκεια. Πάντως αρκετός λόγος γίνεται για την ανάγκη μακροπρόθεσμων συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας που να εγγυώνται σταθερές τιμές.

Η Κομισιόν εκτιμά πως για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές έχουν επαρκείς επιλογές, θα πρέπει οι προμηθευτές με περισσότερους από 200.000 πελάτες να υποχρεωθούν να προσφέρουν σύμβαση σταθερής τιμής για τουλάχιστον 1 έτος και τουλάχιστον μία σύμβαση σταθερής τιμής, σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. Οι προμηθευτές θα είναι ελεύθεροι να καθορίζουν την τιμή μόνοι τους, αλλά δεν θα επιτρέπεται να τροποποιούν μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν λήξει η εν λόγω σύμβαση. Οι προσφορές θα πρέπει να σχεδιαστούν με τρόπο που να δίνει κίνητρα στους τελικούς πελάτες για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και θα πρέπει να κοινοποιούνται ξεκάθαρα στους καταναλωτές πριν από την υπογραφή της σύμβασης συνεχίζει το ίδιο έγγραφο(Proposal for a Regulation (EU) of the European Parliament and of the Council amending Regulations (EU) 2019/943 and (EU) 2019/942 as well as Directives (EU) 2018/2001 and (EU) 2019/944 to improve the Union’s electricity market design).

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την έκθεση παρακολούθησης της αγοράς των διαχειριστών ACER-CEER, υπήρξε σημαντική αύξηση στη χρεοκοπία προμηθευτών μετά από τις αυξήσεις των τιμών το 2021. Στην Τσεχία, δεκαέξι προμηθευτές χρεοκόπησαν μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022. Στη Γερμανία, αρκετοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου πτώχευσαν ή τερμάτισαν τις συμβάσεις τους με οικιακούς πελάτες το 2021.

Εάν οι προμηθευτές αναλάβουν σταθερές δεσμεύσεις προς τους πελάτες τους, χωρίς να αγοράζουν την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια στις προθεσμιακές αγορές τότε είναι ευάλωτοι σε αυξήσεις στις τιμές χονδρικής. Υπάρχουν πολλά μέσα αντιστάθμισης κινδύνου (χρηματοοικονομικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) τα οποία είναι διαθέσιμα εδώ και πολλά χρόνια. Η ενεργειακή κρίση σύμφωνα με την Ε.Ε. έδειξε ότι ορισμένοι προμηθευτές δεν αντιστάθμισαν επαρκώς το χαρτοφυλάκιο προμηθειών τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι από αυτούς να χρεοκοπήσουν όταν άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές χονδρικής. Η πρόταση της Επιτροπής μιλά για υποχρέωση των προμηθευτών να εφαρμόσουν κατάλληλες στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου προκειμένου να περιοριστεί η έκθεσή τους στον κίνδυνο της αλλαγής στη χονδρική ηλεκτρική ενέργεια. Ενδιαφέρουσα παράμετρος πως οι ενεργειακές κοινότητες με επαρκή εγκατεστημένη δυναμικότητα έδειξαν κατά καιρούς μεγαλύτερη ανθεκτικότητα έναντι των ασταθών τιμών στη χονδρική αγορά από τους προμηθευτές.