Alpha Bank: H βιομηχανία άντεξε το υψηλό ενεργειακό κόστος

Alpha Bank: H βιομηχανία άντεξε το υψηλό ενεργειακό κόστος
Τετάρτη, 01/03/2023 - 11:16

Aξιοσημείωτη ανθεκτικότητα επέδειξε ηβιομηχανίατο 2022, υποστηρίζει ηAlpha Bankστο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, προσθέτοντας όμως ότι παραμένει αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων το τρέχον έτος.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος), παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών, τις διαταράξεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η βιομηχανία συνέχισε την ανοδική πορεία της. Αυτό διαπιστώνεται από τους εξής δείκτες:

• Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, ο οποίος εκφράζει τον όγκο παραγωγής (προστιθέμενη αξία του κόστους των συντελεστών παραγωγής σε σταθερές τιμές), αυξήθηκε κατά 2,3% το 2022 (2021: 10,1%).

• Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, στόχος του οποίου είναι η μέτρηση της δραστηριότητας της βιομηχανίας σε όρους αξίας (πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών), αυξήθηκε κατά 33,1% (2021: 25,6%).

• Οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο το τρίτο τρίμηνο του 2022, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2010, ενώ αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση.

• Οι βιομηχανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,1 δισ. ευρώ το 2022 (ή 39,7%), αντιπροσωπεύοντας το 96% της αύξησης των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας, οι οποίες διαμορφώθη-καν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η δημοσιονομική στήριξη και η συνετή προσαρμογή του μισθολογικού κόστους συνέβαλαν στις θετικές αυτές επιδόσεις, σύμφωνα με το δελτίο. Για το 2023 επισημαίνεται ότι παραμένει η αβεβαιότητα, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, σημειώνεται, η διατήρηση της δημοσιονομικής στήριξης της κάθε χώρας προς τις βιομηχανικές επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς τους στο διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023. Το δελτίο κάνει αναφορά και στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) των ΗΠΑ, ο οποίος προβλέπει μέτρα 369 δισ. ευρώ, καθώς και στην αναμενόμενη αντίδραση της Ε.Ε., με χαλάρωση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων και πιθανώς με χρηματοδότηση. Προς τον σκοπό αυτό παρουσιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου το Green Deal Industrial Plan.