Νομοσχέδιο ΡΑΕ: «Θίγεται η ανεξαρτησία της»

Νομοσχέδιο ΡΑΕ: «Θίγεται η ανεξαρτησία της»
Τρίτη, 28/02/2023 - 05:38

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την διεύρυνση της ΡΑΕ.

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την διεύρυνση της ΡΑΕ, με βάση το οποίο Θα ανατεθούν στη σημερινή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου, τόσο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ύδρευσης και αποχέτευσης), όσο και των φορέων διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Είναι ενδεικτικό πως στη διαβούλευση εκφράστηκε η θέση πως θίγεται η ανεξαρτησία της αρχής.

Το άρθρο 23 του νομοσχεδίου αναφέρει πως «με την έκδοση της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4001/2011, ο Πρόεδρος και τα λοιπά υπηρετούντα,κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος,μέλη, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις θέσεις του Αντιπροέδρου και των μελών του κλάδου ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ, αντιστοίχως, μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας τους. Μέχρι τότε, για τη σύνθεση και απαρτία του οικείου κλάδου εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4001/2011, περί λειτουργίας της Ρ.Α.Ε., όπως ίσχυε πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος. Μετά από τη λήξη της θητείας των ανωτέρω, αποχωρούν και δύνανται να συμμετάσχουν σε επόμενη διαδικασία πλήρωσης θέσεων μελών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια επιλογής».

Στέλεχος της αγοράς ανέφερε στην ανοιχτή διαβούλευση για το νομοσχέδιο πως «δυσχερέστερη είναι η επιλογή της υποβάθμισης της οργάνωσης της Ολομέλειας της ΡΑΕ, όπου εξαφανίζονται οι αντιπρόεδροι και ο Πρόεδρος γίνεται αντιπρόεδρος της υπερκλαδικής αρχής, οι αρμοδιότητες της οποίας είναι πολύ περιορισμένες. Η υποβάθμιση των ρόλων Προέδρου και Αντιπροέδρων της ΡΑΕ, όπου αντί να γίνει σαφέστερη η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών, ενδεχομένως με εισηγητικές αρμοδιότητες ανά τομέα ή αντικείμενο, σε συνεργασία με την Γραμματεία της ΡΑΕ, ώστε να αναπτυχθούν οι αναγκαίες δικλείδες ασφάλειας κατά την λήψη αποφάσεων, μειώνεται ο αριθμός τους, ένας αντιπρόεδρος αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, τόσο των διοικητικών όσο και των αποφασιστικών, και τα μέλη χάνονται σε μια υπεράριθμη «γενική συνέλευση» με μέλη με διαφορετικές αρμοδιότητες και ευθύνες».