Η ΔΕΗ θέλει να μπει στη Ρουμανική αγορά ενέργειας μέσω της Enel που αποχωρεί

Η ΔΕΗ θέλει να μπει στη Ρουμανική αγορά ενέργειας μέσω της Enel που αποχωρεί
Τετάρτη, 23/11/2022 - 11:33

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Euractiv o ιταλικός όμιλος κοινής ωφέλειας Enel θα πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία στη Ρουμανία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μείωση του χρέους και την εστίαση σε έξι κύριες αγορές, όπως δήλωσε ο όμιλος την Τρίτη.

Ρουμανικά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ΔΕΗ θέλει να αγοράσει τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία της Enel, στην οποία όπως σημειώνουν ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης διετέλεσε υπεύθυνος χώρας της Enel Ρουμανίας μεταξύ 2016 και 2019.

Η Enel διαθέτει δίκτυα διανομής σε τρεις κύριες περιοχές της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης της πρωτεύουσας Βουκουρεστίου. Διαθέτει δύο από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και είναι επίσης ένας από τους κύριους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με 534 MW εγκατεστημένα σε 12 έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Στη Ρουμανία, η Enel απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους και έχει περίπου τρία εκατομμύρια πελάτες.

Η Enel θέλει να κλείσει το 2023 με καθαρό χρέος 51-52 δισ. ευρώ, από 69 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εκτός από τις δραστηριότητες στη Ρουμανία, ο όμιλος σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στην Αργεντινή και το Περού και, ενδεχομένως, τις δραστηριότητες φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Οι επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αυστραλία και η Ελλάδα, αναμένεται να προστεθούν στην περίμετρο Steward ship, ανέφερε η Enel στο στρατηγικό της σχέδιο 2023-2025, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Στο τέλος του 2023, η Enel σχεδιάζει να έχει μια εξορθολογισμένη επιχείρηση, επικεντρωμένη σε έξι βασικές αγορές: Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Χιλή και Κολομβία.

Τελευταία τροποποίηση στις 23/11/2022 - 11:42