Συνάντηση δημάρχων Ανατολικής Αττικής με θέμα την ενεργειακή και οικονομική κρίση

Συνάντηση δημάρχων Ανατολικής Αττικής με θέμα την ενεργειακή και οικονομική κρίση
Δευτέρα, 10/10/2022 - 09:17

Έντεκα δήμαρχοι της Ανατ. Αττικής απέστειλαν κοινό υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνοντας το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ιδιαιτέρως αυξημένων λειτουργικών δαπανών των αντλιοστασίων και ζητώντας την ένταξη των δήμων τους στις όποιες ρυθμίσεις αποφασίσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α..

Συνάντηση των δημάρχων της Ανατολικής Αττικής με θέμα την ενεργειακή κρίση και το δυσβάστακτο κόστος που επωμίζονται εξαιτίας ενεργοβόρων υποδομών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου, στο δημαρχείο Σαρωνικού. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, οι οικονομικές πιέσεις που υφίστανται οι Ο.Τ.Α. της περιοχής είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με αυτές που ασκούνται εδώ κι ενάμιση, περίπου, χρόνο στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής. Και αυτό γιατί στα ανατολικά του νομού λειτουργεί πληθώρα ενεργοβόρων υποδομών με αποτέλεσμα οι δήμοι να «γονατίζουν» οικονομικά κάτω από το πολλαπλά αυξημένο κόστος.

Για τον παραπάνω λόγο, έντεκα δήμαρχοι της Ανατ. Αττικής απέστειλαν κοινό υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνοντας το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των ιδιαιτέρως αυξημένων λειτουργικών δαπανών των αντλιοστασίων και ζητώντας την ένταξη των δήμων τους στις όποιες ρυθμίσεις αποφασίσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α.

Όπως υπογραμμίζουν στο υπόμνημα, διαθέτουν δικά τους δίκτυα ύδρευσης που επιτελούν «το ίδιο ακριβώς έργο που επιτελούν και οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας με τις ίδιες δαπάνες και με μόνη διαφορά ότι δεν υπάρχει ο τίτλος Δ.Ε.Υ.Α. στους δικούς μας δήμους». Το επιπλέον κόστος που καλούνται να καλύψουν για τη λειτουργία των δικτύων ύδρευσης, είναι δυσβάσταχτο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, στους οποίους την ευθύνη της ύδρευσης έχει η ΕΥΔΑΠ, επισημαίνουν. Επιπλέον, αναφέρονται και στους βιολογικούς καθαρισμούς που υπάρχουν στη Λαυρεωτική (Κερατέα, Λαύριο) και στο Μαρκόπουλο τονίζοντας ότι το λειτουργικό κόστος των συγκεκριμένων υποδομών είναι τεράστιο και έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

«Ασφαλώς δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας γιατί τα αντλιοστάσια λειτουργούν όλο το 24ωρο» υπογράμμισε κατά τη συνάντηση ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. «Η ενεργειακή κρίση χτυπάει με σφοδρότητα την Ανατολική Αττική εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της περιοχής και της πληθώρας των ενεργοβόρων υποδομών. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση με ένταξη των δήμων μας στις ρυθμίσεις για την ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α.», συμπλήρωσε. Θέση που αποτελεί κοινό τόπο όλων των δημάρχων της Ανατ. Αττικής.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, Παλλήνης Αθ. Ζούτσος, Μαρκοπούλου Κ. Αλλαγιάννης, Μαραθώνος Στ. Τσίρκας, Παιανίας Ισ. Μάδης, Κορωπίου Δ. Κιούσης, Λαυρίου Δ. Λουκάς, Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, οι αντιδήμαρχοι Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης και Ιωάννης Κυριακόπουλος και ο αντιδήμαρχος Ραφήνας Παναγιώτης Γαβριήλ. Με τον δήμαρχο Ωρωπού Γ. Γιασημάκη υπήρξε συνεχής τηλεφωνική συνομιλία κατά η διάρκεια της σύσκεψης.

Το δε υπόμνημα υπογράφεται από τους δημάρχους ΔΙΟΝΥΣΟΥ Ιωάννη Καλαφατέλη, ΚΡΩΠΙΑΣ Δημήτριο Κιούση, ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Δημήτριο Λουκά, ΜΑΡΑΘΩΝΑ Στέργιο Τσίρκα, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Κωνσταντίνο Αλλαγιάννη, ΠΑΙΑΝΙΑΣ – ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ Ισίδωρο Μάδη, ΠΑΛΛΗΝΗΣ Αθανάσιο Ζούτσο, ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Ευάγγελο Μπουρνούς, ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ Δημήτριο Μάρκου, ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Πέτρο Φιλίππου, ΩΡΩΠΟΥ Γεώργιο Γιασημάκη.