«Παραθυράκι» για συμφωνία μέχρι τη σύνοδο στις 20 Οκτωβρίου

«Παραθυράκι» για συμφωνία μέχρι τη σύνοδο στις 20 Οκτωβρίου
Σάββατο, 08/10/2022 - 07:07

Μετά την σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της προηγούμενης Παρασκευής και η χθεσινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δεν είχε θετική κατάληξη σε σχέση με την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Την άρνηση της Γερμανίας για ένα οριζόντιο πλαφόν στο φυσικό αέριο προσπαθούν να κάμψουν αρκετές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά θέσεων που χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως δεν έχουν προταθεί συγκεκριμένοι μηχανισμοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ προειδοποίησε για έναν σκληρό χειμώνα. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται μια πρόταση που να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό επιβολής πλαφόν, ο οποίος να συνδέεται με τα διεθνή χρηματιστήρια με στόχο να πέσουν οι τιμές. Αντιθέτως, η Γερμανία προτείνει ένα πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο.

«Όλοι συμφωνούμε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλές» παραδέχτηκε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ενώ ανέφερε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα μιλήσουν με σημαντικούς πετρελαιοπαραγωγούς συμμάχους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ για το πώς θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω οι τιμές.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν γνωστοποίησε πως τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την εφαρμογή ενός υποχρεωτικού στόχου για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Να υποστηριχθούν οι πάροχοι ενέργειας που αντιμετωπίζουν ζητήματα ρευστότητας και τέλος να τεθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως παραδέχτηκε την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε δημοσιογράφους η Γερμανία αυτή τη στιγμή αν και ακούει την πρόταση ενός κυμαινόμενου μηχανισμού διαφωνεί. Έτσι πλέον οι ελπίδες στρέφονται στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την ερχόμενη Τρίτη.