Ρεύμα: «Καλπάζουν» οι τιμές - Αύξηση 103% σε μία μέρα

Ρεύμα: «Καλπάζουν» οι τιμές - Αύξηση 103% σε μία μέρα
Δευτέρα, 03/10/2022 - 06:35

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας ήταν 182 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σήμερα είναι αυξημένη κατά 103,27% και ανέρχεται στα 369,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λίγες ημέρες μετά τη σύσκεψη των υπουργών ενέργειας στην οποία δεν συμφώνησαν για ακόμα μια φορά στην επιβολή πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζονται οι διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στο ελληνικό χρηματιστήριο Ενέργειας.

Ενώ την Κυριακή η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας ήταν 182 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σήμερα είναι αυξημένη κατά 103,27% και ανέρχεται στα 369,95 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς το χρονικό διάστημα μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 25 Σεπτεμβρίου παρουσίασε πτώση κατά 7,63% σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Ινστιτούτο διαπιστώνει πως« η πτώση της θερμοκρασίας έφερε σημαντική μείωση στη ζήτηση ηλεκτρισμού, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών στο ελληνικό σύστημα, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία θα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τεχνική πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το πλαφόν.

Την ίδια ώρα στη σκιά των ανακοινώσεων της Γερμανίας ότι θα δαπανήσει έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει καταναλωτές και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές ενέργειας, η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν απέκλεισε να λάβει παρόμοια μέτρα. «Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως λαϊκιστική, εθνικιστική αντίδραση αλλά μάλλον ως στρατηγική για την «υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων για την επίτευξη κοινών λύσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά. Η Ιταλία έχει ξοδέψει 60 δισ. ευρώ από πέρυσι για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές ενέργειας.