Ρεύμα: Έρχονται δύσκολοι χειμώνες και επιστροφή στην ξυλόσομπα

Ρεύμα: Έρχονται δύσκολοι χειμώνες και επιστροφή στην ξυλόσομπα
Δευτέρα, 29/08/2022 - 14:30

Ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκαλεί η νέα εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα». Η προειδοποίηση της υπουργού Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Φαν ντερ Στράτεν στο Twitter αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν λάβουν άμεσα μέτρα.

«Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι «φωνές» που ζητούν ανώτατο πανευρωπαϊκό όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή της ενέργειας όλο και πληθαίνουν, ωστόσο αναλυτές φαίνονται απαισιόδοξοι ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε τελικά να λάβει την απαιτούμενη στήριξη μέσα στους κόλπους της ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κυμαίνονται πλέον σε επίπεδο 10 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και περίπου 10 φορές ακριβότερες από ό,τι στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ασφυκτικός ρωσικός έλεγχος στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκαλεί συνεχή άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ρεύμα: «Ηλεκτροσόκ» σε όλη την Ευρώπη με νέα ιστορικά ρεκόρ

Ηλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκαλεί η νέα εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη ακόμη και πάνω από τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τον ενεργειακό χειμώνα να προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύς.

Στην Ελλάδα, η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται «μια ανάσα» πριν τα 700 ευρώ, έχοντας καταγράψει άλμα της τάξης του 50% και πλέον σε μία μόνο συνεδρίαση, ενώ πάνω από τα 1.000 τη μεγαβατώρα διαπραγματεύονται τα αντίστοιχα συμβόλαια ρεύματος σε Γερμανία και Γαλλία.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς κατάστασης είναι ότι τη Δευτέρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία εκτινάχθηκε ακόμη και πάνω από τα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόταν στα επίπεδα των 800 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μόνο σε μία ημέρα, την προηγούμενη Παρασκευή οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 25% σε Γερμανία και Γαλλία καθώς η Ρωσία περιορίζει την προσφορά φυσικού αερίου.

Πρόεδρος ΙΝΚΑ: «Θα ξαναγυρίσουμε στην ξυλόσομπα»

«Θα καταλήξουμε ξανά στη ξυλόσομπα», ανέφερε σε συνέντευξή του, o πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης, τονίζοντας ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι εφιαλτικός για τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στις τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων, εκτίμησε ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από 1,80 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, «οι τιμές των υγρών καυσίμων δεν διαμορφώνονται από τα πρατήρια, διαμορφώνονται από τα διυλιστήρια».

Επεσήμανε δε ότι στην Ελλάδα έχουμε δύο διυλιστήρια καυσίμων που διαμορφώνουν μονοπωλιακό καθεστώς.

Τέλος, ο κ Λεχουρίτης, υπογράμμισε ότι «Η κυβέρνηση, μέσω των φόρων, όσο ακριβότερα είναι τα καύσιμα τόσο πιο πολλά χρήματα βάζει στα κρατικά ταμεία, αλλά αδειάζει την τσέπη των καταναλωτών».