Ανακοινώνονται σήμερα οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Ανακοινώνονται σήμερα οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
Τρίτη, 23/08/2022 - 07:54

Στις 9:30 οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σημαντικά αυξημένη, αναμένεται να είναι η επιδότηση που θα λάβουν το μήνα Σεπτέμβριο οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να αντισταθμιστεί ως ένα βαθμό η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος που ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο οι προμηθευτές.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM 97.7 επεσήμανε ότι η κρατική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο, θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος,

Υπενθυμίζεται ότι νέο υψηλό ρεκόρ για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου, ενώ αντίστοιχες είναι οι τιμές που διαμορφώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώνεται για τη σημερινή ημέρα στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ. Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%). Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα).

Πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται σήμερα Τρίτη η τιμή σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία. Η τιμή του φυσικού αερίου χθες στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας έκανε άλμα 18% σε σχέση με προχθές και διαμορφώθηκε πάνω από τα 290 ευρώ η μεγαβατώρα.