Νέα τιμολόγια ρεύματος: Στην πρίζα νοικοκυριά και κυβέρνηση - Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Στην πρίζα νοικοκυριά και κυβέρνηση - Έρχεται δύσκολος χειμώνας
Τρίτη, 16/08/2022 - 13:52

Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας. Τα νέα τιμολόγια ρεύματος Σεπτεμβρίου θα είναι αυξημένα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ καθώς το φυσικό αέριο συνεχίζει να ανεβαίνει.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG και είναι σχεδόν έξι φορές ακριβότερες από πέρυσι.

Η αγορά οδηγείται από ανησυχίες σχετικά με το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια αυτόν τον χειμώνα. Η ικανότητα της Γαλλίας να παράξει ενέργεια μέσω πυρηνικών εργοστασίων είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές επόμενης ημέρας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν επίσης ρεκόρ χθες, λόγω υψηλής ζήτησης για ψύξη, με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία στην ήπειρο να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Όλα δείχνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου προκαλεί αγωνία για τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ανακοινώσουν για τον Σεπτέμβριο τις επόμενες ημέρες οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όλα δείχνουν ότι θα είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές του Αυγούστου.

Αυτό σημαίνει ότι υποχρεώνεται η κυβέρνηση να ανεβάσει και άλλο τον «πήχη» για τη μηνιαία επιδότηση που έφτασε το ύψος-ρεκόρ του 1,136 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της για κόστος κιλοβατώρας 0,17-0,18 λεπτά για τα νοικοκυριά

Υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, ένα συνεχιστεί η ίδια τάση στις τιμές φυσικού αερίου.

Τα περισσότερα βέβαια από τα ποσά αυτά των επιδοτήσεων καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως με τέτοιες ανάγκες ενισχύσεων και ο Προϋπολογισμός καλείται να βάζει… πλάτη.

Σημειώνεται ότι ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών, ο Μηχανισμός για το πλαφόν στις εταιρείες παραγωγής ρεύματος εταιρείες μπορεί να συνεισφέρει τον Αύγουστο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ακόμη και 900 εκατ. ευρώ υπερέσοδα (30 εκατ. ευρώ την ημέρα) και μαζί με τα 50-60 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπραχθούν από τους ρύπους να συγκεντρώσουν 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 200-300 εκατ. ευρώ που θα απαιτηθούν θα βρεθούν να τα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ειδικότερα, σενάρια παραπέμπουν σε έξτρα χρηματοδοτήσεις από δω και μπρος που φτάνουν μέχρι το Δεκέμβριο, μέσω του Προϋπολογισμού, ακόμη και στο 1,5 δισεκ. ευρώ.