Αυξήθηκαν κατά 36% οι αποκοπές ρεύματος σε λιγότερο από ένα χρόνο

Αυξήθηκαν κατά 36% οι αποκοπές ρεύματος σε λιγότερο από ένα χρόνο
Παρασκευή, 08/07/2022 - 07:14

Δίχως φρένο αυξάνονται οι αποκοπές ρεύματος στη χώρα μας, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, ενώ και οι διακανονισμοί των χρεών γίνονται πλέον κανόνας για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο iEnergeia.gr o πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ κ. Κώστας Μανιάτης από τις αρχές του χρόνου έχουν δοθεί εντολές στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για 230.000 αποκοπές ρεύματος, όταν για το 2021 οι αποκοπές συνολικά ήταν 168.000. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτινάξει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Τελευταίο καταφύγιο για τους καταναλωτές οι διακανονισμοί, οι όποιοι όπως έχουμε αναφέρει έχουν διπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς. «Δυστυχώς βλέπουμε να συσσωρεύονται χρέη στους πολίτες» τονίζει ο κ. Μανιάτης, ενώ επισημαίνει πως πολλές φορές οι πάροχοι δεν ειδοποιούν για την αποστολή συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ τα οποία θα τους «κόψουν» το ρεύμα.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται προς δύο μεριές. Από τη μια πλευρά, πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές μετά το νέο μηχανισμό στη χονδρική και με ποιο τρόπο -εάν τελικά το καταφέρει- το υπουργείο Ενέργειας θα στηρίξει τα νοικοκυριά με τις επιδοτήσεις. Η κατάσταση είναι ρευστή και εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς η τιμή του φυσικού αερίου αλλάζει καθημερινά τα δεδομένα. Για παράδειγμα από τις 2 Ιουλίου η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 20%.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει δικαστικά καταναλωτικοί φορείς. Την Τετάρτη, το πρωτοδικείο Αθήνας αποφάσισε την παράταση της απαγόρευσης διακοπής ρεύματος για ευάλωτους καταναλωτές, μέχρι την τελική απόφαση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολίτες ηλικίας έως 70 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι δε μένουν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας. Επίσης, καταναλωτές που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και με σοβαρά προβλήματα υγείας και πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.