Σφοδρή αντιδικία μεταξύ ΔΕΗ και καταναλωτικών οργανώσεων στη δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Σφοδρή αντιδικία μεταξύ ΔΕΗ και καταναλωτικών οργανώσεων στη δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Τετάρτη, 01/06/2022 - 14:26

Με αφορμή το αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι συνήγοροι της ΔΕΗ υψώθηκαν οι τόνοι σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Αντικείμενο της δίκης αποτελεί η αγωγή που έχουν ασκήσει η ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλες οργανώσεις, με την οποία προσέβαλαν ως μη νόμιμη τη ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης στις συμβάσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Εντούτοις η πλευρά της ΔΕΗ ζήτησε, πριν την ουσιαστική έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης, να χορηγηθεί αναβολή και να επανεξεταστεί η υπόθεση , αφού πρώτα εκδικάσει ο Άρειος Πάγος με το θεσμό της πιλοτικής δίκης, τη νομιμότητα ή όχι της συγκεκριμένης ρήτρας.

Το αίτημα αναβολής συνάντησε την έντονη αντίδραση από την πλευρά των καταναλωτικών οργανώσεων που το χαρακτήρισαν προσχηματικό και επέμειναν ιδιαίτερα στο ζήτημα της προστασίας του καταναλωτικού κοινού, που κατά την επιχειρηματολογία τους κινδυνεύει με επαχθείς συνέπειες στην περίπτωση που δεν εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση.

Οι συνήγοροι της ΕΚΠΟΙΖΩ υπέβαλαν μάλιστα αίτημα να δοθεί εντολή στη ΔΕΗ με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, να παγώσει κάθε διακοπή ηλεκτροδότησης, και ιδίως σε καταναλωτές που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έως ότου η υπόθεση καταλήξει δικαστικά.

Με ιδιαίτερη έμφαση οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων επεσήμαναν και το γεγονός που αποκάλυψε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ περί καθημερινών εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης και μάλιστα ακόμα και σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιπτώσεις.