Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για τις ευρωεκλογές: Γιατί σκέφτονται να μην αλλάξουν τον εκλογικό νόμο!

Δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου για τις ευρωεκλογές: Γιατί σκέφτονται να μην αλλάξουν τον εκλογικό νόμο!
Δευτέρα, 06/11/2023 - 06:41

Ανησυχία για το ποσοστό- Θεσπίζοντας όριο για δυο θητείες ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να προωθήσει υποψήφιους που επιθυμεί!

Δεύτερες σκέψεις για το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές φέρεται να κάνει το μέγαρο Μαξίμου. Η αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν αρχικά να αντικαταστήσει το σταυρό με τη λίστα, εν συνεχεία όμως σκέφτηκε πως το να μην κυνηγήσουν οι υποψήφιοι τον σταυρό, ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ, που έχει να αντιμετωπίσει δυο σοβαρά προβλήματα: Αφενός τη χαλαρότητα της ψήφου που παραδοσιακά επικρατεί στις ευρωεκλογές, και αφετέρου το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να θελήσουν να αποστείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο καθώς το διακύβευμα είναι πιθανόν μικρό, αφού οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τρία χρόνια μετά τις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο. Έτσι, υποτάσσοντας το εκλογικό σύστημα στις κομματικές σκοπιμότητες, ...άλλαξε άποψη (!), εγκατέλειψε την υποστηρικτική γραμμή πως η λίστα είναι εκείνη που θα αναβαθμίσει το επίπεδο των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, υιοθέτησε ξανά το σταυρό προτίμησης και τάχθηκε υπέρ των επιμέρους περιφερειών αντί της ενιαίας που υπήρχε μέχρι σήμερα!

Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν πως ο πρωθυπουργός, κατανοώντας πως η ΝΔ ενδέχεται να αντιμετωπίσει (λιγότερο ή περισσότερο) σοβαρό πρόβλημα στις ευρωεκλογές, εγκαταλείπει και την κατάτμηση των περιφερειών, επιλέγοντας να αφήσει άθικτο το εκλογικό σύστημα: Έτσι, πάμε στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, με σταυρό προτίμησης και ενιαία εκλογική περιφέρεια για τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να προωθήσει στο Στρασβούργο νέα στελέχη, που θα έχουν αναφορά στον ίδιο.
Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η θέσπιση δυο θητειών για τους "γαλάζιους" ευρωβουλευτές. Με αυτή τη διάταξη υποψήφιοι από τους νυν ευρωβουλευτές θα δύνανται να είναι μόνο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Μια θητεία έχει και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, αλλά αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ούτως ή άλλως να τον αντικαταστήσει- στο ευρωψηφοδέλτιο έχει ήδη αποφασιστεί να είναι παραολυμπιονίκης. Αντιθέτως ευρωβουλευτές που θα μπορούσαν να εκλεγούν εκ νέου, όπως η Ελίζα Βόζενμπεργκ και ο Μανόλης Κεφαλογιάννης, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ανοίγοντας το δρόμο για τις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει συμφωνήσει για νέα "ανοίγματα" στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς πχ στο ευρωψηφοδέλτιο έχει συμφωνήσει να είναι ο πρώην "πράσινος" βουλευτής Πύρρος Δήμας.

ΥΓ: Τα "παπαγαλάκια" που επιχειρηματολογούσαν υπέρ της ανάγκης να υιοθετηθεί ως εξυγιαντικό μέτρο η λίστα αντί του σταυρού προτίμησης, τώρα που ο πρωθυπουργός άλλαξε άποψη, επιχειρηματολογούν υπέρ της νέας άποψης του πρωθυπουργού! Κατάντια!