Η νίκη Ερντογάν, οι δημοσκοπήσεις και οι αγορές

Η νίκη Ερντογάν, οι δημοσκοπήσεις και οι αγορές
Δευτέρα, 15/05/2023 - 10:34

Τι θα συμβεί την επόμενη μέρα- Τι γράφει το Κ-Report.

Οι εκλογές τελείωσαν, ζήτω οι ...εκλογές! Η Τουρκία μπαίνει ήδη σε ρυθμούς δεύτερων εκλογών, στις 28 Μαΐου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ έχει ήδη πετύχει μια μεγάλη νίκη στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Πέραν του Κιλιτσντάρογλου, στους μεγάλους χαμένους συμπεριλαμβάνονται και οι δημοσκόποι.

Η στήλη αναδημοσιεύει την -περιεκτική- ανάλυση επί του θέματος του Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση σε συνδρομητική μορφή:

"Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής των χτεσινών εκλογών στην Τουρκία. Αφενός, αν και φαίνεται να εκλέγεται πρόεδρος από τον πρώτο γύρο (αναμένεται, πάντως, η ενσωμάτωση των ψήφων του εξωτερικού...), έλαβε 49,3% των ψήφων έναντι 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον πρωτοεμφανιζόμενο Σινάν Ογάν στο 5,23%. Αφετέρου, το ΑΚΡ και οι εθνικιστές σύμμαχοί του πέτυχαν μια μεγάλη νίκη στην Εθνοσυνέλευση, διατηρώντας σημαντική πλειοψηφία σε αυτήν –παρότι έχασαν περίπου 8% σε σχέση με το 2018.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα νικήσουν στον δεύτερο γύρο, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και απευθύνθηκε τραγουδώντας στους οπαδούς του. Οι δεκαπέντε μέρες που μεσολαβούν μέχρι τον δεύτερο γύρο, 28 Μαΐου, θα είναι ημέρες σκληρής αντιπαράθεσης, ωστόσο ο Ερντογάν έχει ένα πλεονέκτημα επιπλέον, το ψυχολογικό πλεονέκτημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εντάσεις εντός της αντιπολίτευσης, που θα τον διευκόλυναν έτι περισσότερο.

Στις βουλευτικές εκλογές, το ΑΚΡ έλαβε 35,6% (το 2018 είχε λάβει 42,6%) και έχει 266 έδρες, το ΜΗΡ 10,12% (11,1% το 2018) και 51 έδρες, το CHP 25,4% (22,6% το 2018) με 168 έδρες, το ΙΥΙ 9,9% (10% το 2018) με 44 έδρες, το HDP/YSP 8,9% (11,7% το 2018) με 62 έδρες, το σκληρό ισλαμικό κόμμα «Εκ Νέου Ευημερία» έλαβε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 2,8% ενώ τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έφτασαν ούτε στο 1%.

Οι δημοσκοπήσεις: Μεγάλοι ηττημένοι, μαζί με την αντιπολίτευση, είναι και οι δημοσκοπήσεις. Η Konda, η καλύτερη εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Τουρκία είχε δώσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές 49,3% στον Κιλιτσντάρογλου, 43,7% στον Ερντογάν και 4,8% στον Ογάν. Η Turkiye Raporu 51% στον Κιλιτσντάρογλου και 49% στον Ερντογάν.

Η αντιπολίτευση: Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να πείσει με το αφήγημα περί εκδημοκρατισμού και κοινωνικής ειρήνης και θεωρείται πλέον σχεδόν απίθανο να κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών καθώς το μεγάλο πλεονέκτημα του Ερντογάν είναι η πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση και η προοπτική πολιτικής σταθερότητας –αυτά θα είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος του αφηγήματος του.

Οι αγορές: Για μεγαλύτερη αστάθεια στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας ετοιμάζονται οι αγορές συναλλάγματος, αναφέρει το Bloomberg. Αναλυτές της JPMorgan και της HSBC εκτιμούν ότι η λίρα θα υποχωρήσει μέχρι τις 24-25/δολάριο. Στις 19,65 λίρες/δολάριο -το χαμηλότερο των τελευταίων δύο μηνών – υποχωρούσε σήμερα όταν άνοιξαν οι ασιατικές αγορές. Η πτώση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε γίνει συντονισμένη παρέμβαση από τις κρατικές τουρκικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι οι παρεμβάσεις της Τράπεζας της Τουρκίας έφτασαν τα 177 δισ. δολ. τους τελευταίους 16 μήνες".