Πώς επηρεάζουν οι σεισμοί την τύχη του Ερντογάν, το χρόνο των εκλογών στην Τουρκία και το …θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο!

Πώς επηρεάζουν οι σεισμοί την τύχη του Ερντογάν, το χρόνο των εκλογών στην Τουρκία και το …θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο!
Τετάρτη, 08/02/2023 - 11:23

Ποιες οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση- Επτά ερωτήσεις- απαντήσεις μετά την απίστευτη καταστροφή στη γειτονική χώρα και τη Συρία.

Παρότι το αρχικό σοκ από τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία δεν έχει περάσει, παρότι ο χρόνος στη μάχη για τη διάδοση αρχίζει να τελειώνει και ξεκινάει ο τιτάνιος αγώνας για ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους και οργάνωση της ζωής από εδώ και στο εξής, έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καθοριστικά. Ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες διαμαρτυρίες απελπισμένων πολιτών για απουσία του κράτους, αλλά και διεθνών οργανισμών για έλλειψη συντονισμού. Αν, όμως, ο Ερντογάν καταφέρει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις προκλήσεις της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής των τελευταίων ετών στη χώρα του τότε θα κάνει restat και η επανεκλογή του –στις πιο καθοριστικές για αυτόν κάλπες- θα είναι θριαμβευτική. Διαφορετικά θα πλησιάζει το πολιτικό τέλος και η νεκρανάσταση των κεμαλιστών στην Τουρκία. Στα συν για τον Τούρκο Πρόεδρο ότι στις καταστροφές –και δη στη βιβλική καταστροφή των δίδυμων σεισμών- οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση, ενώ η αντιπολίτευση αναστέλλει τις πολιτικές της πρωτοβουλίες και περιορίζεται το εύρος των δραστηριοτήτων της.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΪΟΥ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου ναι. Ο Ερντογάν δεν έχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αντιθέτως τυχόν μετάθεσή τους χρονικά του φέρει συνταγματικά εμπόδια για την υποψηφιότητά του, καθώς εάν εξαντληθεί η δεύτερη θητεία του (18 Ιουνίου) δεν θα έχει δικαίωμα υποψηφιότητας. Επιπλέον, θα πιάσει την αντιπολίτευση ανέτοιμη, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό πάει πίσω ακόμα και την εκλογή αρχηγού της, ο οποίος και θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις κάλπες. Πιάσε το αυγό και …κούρεφτο, δηλαδή!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ Ή ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ή ΤΗ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μειώνονται έως και …εκμηδενίζονται, ακόμα και αν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τα πάει καλά στο μέτωπο της αντιμετώπισης των συνεπειών των σεισμών. Είναι τόσο το μέγεθος της καταστροφής που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ Η «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρότι ο υπογράφων θα το ήθελε, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Στη φάση που βρίσκεται ο Ερντογάν δεν υπάρχουν περιθώρια για σχετική αισιοδοξία. Υπενθυμίζουμε ότι το 1999, τρία χρόνια μετά τα Ίμια και λίγους μήνες μετά την έκδοση Οτσαλάν, με πρωτεργάτες τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ισμαήλ Τζεμ, όχι απλώς ανατράπηκε το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και διαμορφώθηκε ένα κλίμα συζήτησης των προβλημάτων που υπάρχου στις μεταξύ τους σχέσεις. Το κλίμα, πάντως, στις σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας μπορεί να γίνει καλύτερο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΔΥΣΗΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα φέρουν κοντύτερα τις δυο πλευρές και δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε περαιτέρω προσέγγισή τους. Η Τουρκία, πάντως, εν αντιθέσει με τα όσα υποστηρίζονται στην Ελλάδα, αποτελεί πάντα, ως η ισχυρή περιφερειακή δύναμη στην περιοχή, προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τις ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΤΗ: ΤΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ήδη παρατηρείται κινητικότητα στις σχέσεις Τουρκίας με Συρία, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Αιγύπτου Σίσι με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν.

(Το κείμενο γράφτηκε για το iEidiseis)