Τα 11 έργα που πέρασαν στον δεύτερο διαγωνισμό για τις standalone μπαταρίες

Τα 11 έργα που πέρασαν στον δεύτερο διαγωνισμό για τις standalone μπαταρίες
Σάββατο, 17/02/2024 - 07:23

Σε 11 εταιρείες μοιράστηκαν τα 300 MW του δεύτερου διαγωνισμού για τις ταρίφες ενίσχυσης των έργων αποθήκευσης ενέργειας. Ανάμεσά τους καθετοποιημένοι όμιλοι, διεθνείς εταιρείες αλλά και μικρές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης που πραγματοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, η δημοπρατούμενη ισχύς κλείδωσε στα 299,775 MW, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων στις 47.680,380 ευρώ μειωμένη κατά 4%, σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό.

Ετσι, με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού για τα συστήματα αποθήκευσης στον οριστικό κατάλογο των επιλεγέντων έργων περιλαμβάνονται δύο προτάσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, (μια μονάδα αποθήκευσης 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” στη Δεσφίνα και μία του Ήρωνα 12 MW στη Θήβα), τρεις της More του ομίλου της Motor Oil, μέσω των εταιρειών MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος 72 MW, δύο της CNI Ενεργειακή των 25 MW έκαστη σε Λιβαδειά και Τρίπολη, ένα της Enel Green Power στην Ανθεμούντα Χαλκιδικής (49 MW), ένα των Amber-Energy στη Μελίτη Φλώρινας (18 MW) συμφερόντων της Τσέχικης SOLEK, ένα της Ενεργειακής Τεχνικής Αναπτυξιακής στη Φιλύρα Ροδόπης (8,875 MW) και ένα της Bat Solar στην Ελασσόνα (49,9 MW).

Ειδικότερα, τα 11 έργα και οι εταιρείες που επελέγησαν από τη ΡΑΑΕΥ είναι:

1. CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΜΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με έργο ισχύος 25 MW

2. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με έργο ισχύος 40 MW

3. AMBER-ENERGY Ι.Κ.Ε., με έργο ισχύος 18 MW

4. MS FLORINA I ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με έργο ισχύος 22 MW

5. MS FOKIDA I ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με έργο 30 MW

6. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε, με έργο 8,875 MW

7. ENEL GREEN POWER HELLAS ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, με έργο ισχύος 49 MW

8. BAT. SOLAR Ι.Κ.Ε., με έργο ισχύος 49,9 MW

9. CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με έργο ισχύος 25 MW

10. MS VIOTIA IΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ, με έργο 20 MW

11. ΗΡΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, με έργο ισχύος 12 MW

Οι επιλεγέντες συμμετέχοντες θα πρέπει να προσκομίσουν την Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης του έργου εντός της αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών.

Το κριτήριο επιλογής των προτάσεων ήταν η χαμηλότερη οικονομική προσφορά για την ετήσια λειτουργική ενίσχυση αλλά και η ισχύς των έργων αφού ο συνολικός αριθμός της ισχύς των έργων πήραν ταρίφα δεν ξεπερνά τα 300 MW.

Ο δεύτερος διαγωνισμός που ολοκληρώνεται χθες προωθεί μαζί με τον πρώτο συνολικά έργα 714 MW.
Υπενθυμίζεται ότι από τον πρώτο διαγωνισμό πήραν ταρίφες 12 προτάσεις έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που προέρχονται από έξι εταιρίες και μία ενεργειακή κοινότητα.

Ανάμεσα στις εταιρίες που κέρδισαν στον πρώτο διαγωνισμό, συγκαταλέγονται θυγατρικές της Mytilineos, της Helleniq Energy, της INTRAKAT και της ΔΕH Ανανεώσιμες.

Στον δεύτερο διαγωνισμό συμμετείχαν 55 εταιρείες με έργα ισχύος 1,6 GW για να επιλεγούν από αυτά 288 MW, όταν στον πρώτο διαγωνισμό κατέβηκαν 89 εταιρείες με ισχύ που αντιστοιχούσε 3,2 GW για δημοπρατούμενη ισχύ 400 MW.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η διενέργεια του τρίτου διαγωνισμού για την ανάπτυξη των αυτόνομων μπαταριών στη χώρα μας, ο οποίος θα γίνει στα τέλη Μαρτίου 2024, αντί στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη. Στον διαγωνισμό αυτό θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.