Ξεκίνησε η διαδικασία για Διετή Αναστολή της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ

Ξεκίνησε η διαδικασία για Διετή Αναστολή της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ
Τετάρτη, 24/01/2024 - 10:53

Ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) έθεσε σε εφαρμογή την παρ. 3α του Άρθρου 12α του ν. 4414/2016 σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν υπογράψει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης (ΣΛΕ) με τον ΔΑΠΕΕΠ, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν απευθείας στην Αγορά ή να πραγματοποιούν συναλλαγές ως Συμμετέχοντες στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 αναστέλλοντας τη ΣΛΕ για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Για το χρονικό διάστημα της αναστολής της ΣΛΕ οι παραγωγοί δεν θα λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση.

Ο ΔΑΠΕΕΠ καλεί όλους του ενδιαφερόμενους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτουν στην παραπάνω διατάξεις και επιθυμούν την αναστολή της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα ηλεκτρονικά στην ειδικά για το σκοπό αυτό διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα https://e-ape.dapeep.gr/.

Η διαδικασία της αναστολής της ΣΛΕ περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Εισαγωγή στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ και αυθεντικοποίηση μέσω του TAXISNET με τα στοιχεία της εταιρείας,,
  1. Ενημέρωση στοιχείων εταιρείας (Διεύθυνση, Τηλέφωνο, email),
  1. Συμπλήρωση και Υποβολή της αίτησης και των σχετικών εγγράφων,
  2. Έλεγχος προϋποθέσεων υπαγωγής από τον ΔΑΠΕΕΠ,
  3. Υπογραφή σχετικού συμφωνητικού μεταξύ του Κατόχου του Σταθμού και του ΔΑΠΕΕΠ και,
  4. Εφαρμογή της αναστολής, η οποία θα ξεκινά την πρώτη ημερολογιακή ημέρα του επόμενου μήνα από την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού.

Επιπροσθέτως σας ενημερώνουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της Αναστολής της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης οι Εγγυήσεις Προέλευσης (ΕΠ) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα δύναται να εκδίδονται υπέρ του Παραγωγού σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Ν. 4951/2022 και την υπ. Αριθμ. ΥΠΕΝ/Δ ΑΠΕΕΚ/81331/3661. Διευκρινίζεται ότι για την έκδοση και διαχείριση των ΕΠ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι Παραγωγοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή του σταθμού τους στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης του ΔΑΠΕΕΠ και να διαθέτουν Λογαριασμό στο Νέο Πληροφοριακό Σύστημα Εγγυήσεων Προέλευσης. Πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.dapeep.gr/energeia/eguiseis-proeleusis/eggrafi-sto-mitrwo-egguisewn/ .

Έντυπο συναίνεσης Τράπεζας

Αίτηση αναστολής 2ετιας