«Χρυσορυχείο» για την Lamda Development η R Energy 1 Holding

«Χρυσορυχείο» για την Lamda Development η R Energy 1 Holding
Τετάρτη, 20/12/2023 - 06:29

Η πρώτη επένδυση σε πράσινη ενέργεια που χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα του πράσινου ομολογιακού δανείου ύψους 230 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η Lamda Development τον Ιούλιο του 2022.

Μέσα σε 13 μήνες η Lamda Development πέτυχε απόδοση 108% από την επένδυσή της στο μετοχικό κεφάλαιο της R Energy 1 Holding, η «λογιστική» αξία της οποίας μέσα στο εν λόγω διάστημα διπλασιάσθηκε από τα 25 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Lamda Development έβγαλε 1,2 εκατ. ευρώ από τους τόκους του ομολογιακού δανείου της R Energy 1 Holding.

Υπενθυμίζεται πως στις 31 Οκτωβρίου 2022 η Lamda Energy Investments SMSA είχε προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας μεταβίβασης μετοχών που αφορούσε στην εξαγορά ποσοστού 20% του μετοχικού κεφαλαίου της R Energy 1 Holding, έναντι τιμήματος 5 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Παράλληλα, η R Energy 1 Holding είχε προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας, το οποίο καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Lamda Energy Investments SMSA.

Αυτή η συναλλαγή αποτελούσε την πρώτη επένδυση σε πράσινη ενέργεια που χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα του πράσινου ομολογιακού δανείου ύψους 230 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η Lamda Development τον Ιούλιο του 2022. Και η εξαγορά του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της R Energy 1 Holding αποδείχθηκε «χρυσορυχείο» για την Lamda Development.

Χθες ανακοινώθηκε από την Lamda Development πως πούλησε στην εταιρεία Γ. Ρόκας Holdings το 20% της R Energy 1 Holding έναντι 10,4 εκατ. ευρώ, ήτοι σε τιμή 108% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που είχε αγοράσει τον Οκτώβριο του 2022. Παράλληλα, πούλησε στην εταιρεία Γ. Ρόκας Holdings και τις 10.000 ομολογίες ονομαστικής αξίας 1.000 εκάστη, έκδοσης της εταιρείας R Energy 1 Holding, οι οποίες είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του από 31.10.2022 μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Από τη συναλλαγή αυτή εισέπραξε 11,2 εκατ. ευρώ, ήτοι 12% περισσότερα σε σχέση με την αρχική επένδυση ( το δάνειο ήταν τριετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο 8%).

Δεν είναι τυχαίο πως στα πλαίσια αυτής της εξέλιξης στις 13 Δεκεμβρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Lamda Energy Investments αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 18.5 εκατ. ευρώ.

Είναι αυτό το deal ευνοϊκό για την Γ. Ρόκας Holdings και την R Energy 1 Holding; H υλοποίηση της συναλλαγής έχει δύο πολύ οφέλη για την R Energy 1 Holding. Αφενός μεν το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ενισχύεται σημαντικά μέσω της κεφαλαιοποίησης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου κατά ποσό 10 εκατ. ευρώ, αφετέρου δε η ρευστότητα της εταιρείας βελτιώνεται ουσιαστικά καθώς απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής χρεωστικών τόκων ποσού 0,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για να καταβληθούν τα 21,6 εκατ. ευρώ στην Lamda Development η Γ. Ρόκας Holdings εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 21,6 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε από την Optima Bank. Για να εκδοθεί το ομολογιακό δάνειο η R Energy 1 Holding εγγυήθηκε υπέρ της Γ. Ρόκας Holdings. Η εγγυητική επιστολή καλής πληρωμής ύψους 2 εκατ. ευρώ δόθηκε από την Attica Βank. Σημειώνεται πως η R Energy 1 Holding κατέχει σήμερα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 43,5MW, ενώ σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 100MW στο τέλος 2024.