Γιαρέντης: Ο ΕΛΑΠΕ συνεισέφερε 6,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών

Γιαρέντης: Ο ΕΛΑΠΕ συνεισέφερε 6,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών
Πέμπτη, 02/11/2023 - 13:40

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, σχετικά με τυχόν ελλείμματα στον ΕΛΑΠΕ.

Όπως τόνισε σήμερα μιλώντας στο Renewable & Storage Forum, που διοργανώνει το energypress, «τέτοιοι φόβοι υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Οι αριθμοί μπαίνουν κάτω από την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι οι 8 και 9 μήνες καθυστέρησης στις αποζημιώσεις έχουν φτάσει πλέον στις 20 ημέρες. Αν βρεθεί τρόπος να παίρνουμε τις μετρήσεις στις 31 του μήνα, τότε θα πληρώνουμε την 1η του επόμενου μήνα. Αυτή είναι η κανονικότητα στην οποία έχουμε επιστρέψει και έχουμε αποδείξει ότι οι κουβέντες περί ελλειμμάτων και κινδύνων είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας».

Αναφερόμενος στη συνεισφορά των ΑΠΕ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι τα έσοδα από τους ρύπους έφτασαν τα 2,93 δισ. ευρώ, ενώ ο μηχανισμός παρακράτησης έδωσε άλλα 3,61 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το άρθροισμα ήταν 6,9 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, χρήματα των ΑΠΕ ή του ΕΛΑΠΕ που ανακατευθύνθηκαν εν τέλει στο ΤΕΜ.