Δ. Λουκάς: Χρειάζεται φορολογικό κίνητρο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Δ. Λουκάς: Χρειάζεται φορολογικό κίνητρο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
Πέμπτη, 29/06/2023 - 06:22

Πώς κινείται το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ποια προβλήματα υπάρχουν με τις επιδοτήσεις.

Μπορεί οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά να συνεχίζονται μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ να ξεκαθάρισε πως θα στηριχθούν τα προγράμματα αυτοπαραγωγής, όμως γεννιούνται αρκετά ερωτήματα σε σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα, όπως εάν αρκεί για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. Παράλληλα, όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr ο sale manager της Voltalia κ. Δημήτρης Λουκάς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιες παραμέτρους όπως την ανάγκη αντικατάστασης της μπαταρίας, μετά από 5 χρόνια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «καθυστέρησε πάρα πολύ όλο το κομμάτι με τις επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, οπότε είχε «παγώσει» η αγορά και όταν ξεκίνησε δημιουργήθηκε ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμα. Από κει και πέρα με βάση τη δική μας εικόνα ελάχιστες εγκαταστάσεις έχουν γίνει, σε σχέση με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Γιατί ενώ εγκριθήκαν πολλές αιτήσεις το θέμα πλέον είναι τι διαθεσιμότητα υπάρχει από κεφάλαιο, γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει το ποσό και μετά να λάβει την επιδότηση. Παράλληλα, έχουν μπει και κάποιες τράπεζες, προσφέροντας δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Όμως, από θέμα υλοποίησης έχουν εγκριθεί πολύ λίγες αιτήσεις. Το πρόγραμμα δίνει μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης στα χαμηλά εισοδήματα, όμως ένα φωτοβοταϊκό στη στέγη θα κοστίσει από 5.000 έως 20.000 ευρώ. Είναι πολύ μεγάλο κόστος για μια οικογένεια με χαμηλό εισόδημα και το σημαντικό είναι ότι καθυστερείς να πάρεις την επιδότηση. Κάτι το οποίο είδαμε και στο πρόγραμμα το κινούμαι-ηλεκτρικά. Το ερωτηματικό είναι πότε θα λάβει κάποιος τα λεφτά της επιδότησης».

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να στηριχθεί η αγορά με άλλες κινήσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ ο κ. Λουκάς αναφέρει πως «χρειάζεται κάποιο φορολογικό κίνητρο που θα στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα. Ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα δεν ξέρω κατά πόσο καλή ιδέα είναι να πάρει δάνειο… Από κει και πέρα το πρόγραμμα μπορεί να επιδοτεί τη μπαταρία σε 5-6 χρόνια, όμως θα χρειάζεται αντικατάσταση η οποία θα κοστίσει 4.000 – 10.000 ευρώ. Οπότε, είναι πρόβλημα ειδικά για τα χαμηλά εισοδήματα. Επίσης υπάρχει ελλιπής ενημέρωση».

Η Voltalia είναι ένας όμιλος που ασχολείται με την ανάπτυξη έργων και έχει δικά της φωτοβολταϊκά πάρκα ενώ κατασκευάζει και για τρίτους. Επίσης κάνει διανομή εξοπλισμού. Με την GoodWE προσπαθεί να προωθεί λύσεις στην Ελλάδα. Κάνει εκπαιδεύσεις σε εγκαταστάτες και προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.