Enel: Ένα road trip αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα (βίντεο)

Enel: Ένα road trip αειφορίας, προσφοράς και αλληλεγγύης στην Ελλάδα (βίντεο)
Δευτέρα, 20/03/2023 - 10:25

Στο πλαίσιο των δράσεων βιωσιμότητάς μας αλλά και δημιουργίας αμοιβαίας αξίας με τις τοπικές κοινωνίες, διοργανώσαμε ένα πρωτότυπο road trip αειφορίας ανά την Ελλάδα.

Από το 2008, έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία των περιοχών που δραστηριοποιούμαστε. Όλα αυτά τα χρόνια, η δραστηριότητά μας σε πάνω από 20 διαφορετικές περιφερειακές ενότητες έχει δώσει λύση σε τοπικές ανάγκες, μέσω δεκάδων προγραμμάτων βιωσιμότητας, αειφορίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Από την Αχαΐα έως την Κοζάνη και από την Νότια Εύβοια έως την Κρήτη, οι άνθρωποί μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς καθώς και τοπικές κοινωνίες, έχουν δημιουργήσει σχέσεις αμοιβαίας αξίας. Και καθώς συμπληρώνουμε φέτος 15 χρόνια ενεργής επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε ένα ατμοσφαιρικό, πράσινο road trip αποτυπώνοντας ένα μέρος αυτών των προγραμμάτων αειφορίας. Στην ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται στην πράξη η ουσιαστική κοινωνική προσφορά μας μέσω βιώσιμων πρωτοβουλιών.

Πρώτη στάση στο αιολικό πάρκο «Λίθος» στα Καλάβρυτα

Το ταξίδι ξεκίνησε από ταΚαλάβρυτα, και τοαιολικό πάρκο «Λίθος»,το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1600μ. Το 2021, συνδιοργανώσαμε τον43οποδηλατικό γύρο «Θυσίας», του οποίου η διαδρομή πέρασε δίπλα από το αιολικό πάρκο. Με αυτό τον τρόπο, οι επισκέπτες γνώρισαν καλύτερα το έργο που συντελείται και τα οφέλη για την περιοχή. Έκτοτε βρισκόμαστε δίπλα στην Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας. Ο Πρόεδρός της,Βασίλης Διαμαντόπουλος,δήλωσε χαρακτηριστικά:«Συνεργαστήκαμε με την Enel Green Power γιατί έχουμε κοινούς στόχους: τη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας καθώς και το πράσινο αποτύπωμα για το περιβάλλον. Ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών στην διοργάνωση αυτή με πάνω από 400 συμμετοχές, κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με την εταιρεία».

Το ταξίδι συνεχίζεται στο φωτοβολταϊκό πάρκο «Βαμβακιές» στην Κοζάνη

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας ήταν η Δυτική Μακεδονία και ηΚοζάνη, όπου βρίσκεται σε λειτουργία τοφωτοβολταϊκό πάρκο «Βαμβακιές».Στο πλαίσιο λειτουργίας του έργου, και σε συνεργασία με τη Wise Greece, το CluBE και το Δήμο Κοζάνης, δημιουργήσαμε τοβραβευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα«Vamvakies, a social green project», το οποίο στοχεύει στην προώθηση της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Μέσω του προγράμματος εκπαιδεύτηκαν 250 νέες και νέοι σε θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα μία δραστήρια ομάδα γυναικών έχει φυτέψει στο φωτοβολταϊκό πάρκο αρωματικά φυτά και βότανα, με σκοπό τη δημιουργία της πρώτης σειράς αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη μέσα από φωτοβολταϊκό πάρκο.

Επιπλέον, στο χωριό τουΠολυμύλου, στηρίζουμε ενεργά, με συνεχείς πρωτοβουλίες, την τοπική κοινότητα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε οΣπύρος Αβραμίδης, Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυμύλου:«Είχαμε την τύχη να έχουμε κοντά μας μια εταιρεία όπως η Enel Green Power. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η εταιρεία προσέφερε εξοπλισμό τεχνολογίας στα παιδιά του δημοτικού προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως ενώ σε συνεννόηση με τον γιατρό του χωριού, δώρισε εξοπλισμό στο Κέντρο Υγείας, βοηθώντας ανθρώπους της περιοχής που δεν μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο».

Επόμενος σταθμός τα αιολικά πάρκα στο Ηράκλειο Κρήτης

Το ταξίδι συνεχίστηκε στοΗράκλειο Κρήτης, όπου εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα με τη λειτουργία των έργων μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τηνπροστασία των αρπακτικών πτηνώνπου διέρχονται από την περιοχή. Μια τέτοια δράση υλοποιείται στααιολικά πάρκα ΚουλούκωνακαιΆγιου Κύριλλουπου βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1000μ. Εκεί, σε συνεργασία με τοΜουσείο Φυσικής Ιστορίαςκαι τοΠανεπιστήμιο Κρήτηςμελετήσαμε τις πτήσεις των πτηνών και, με βάση τα αποτελέσματα, τοποθετήσαμε ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία των γύρω βουνών, σε δρομολόγια απομακρυσμένα από τα αιολικά πάρκα της περιοχής. Έτσι, σε μέρες με πυκνή νέφωση, τα πουλιά κατευθύνονται προς τις ταΐστρες για να τραφούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. ΟΜιχάλης Προμπονάς, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τόνισε πως,«η συνεργασία μας με την Enel Green Power Hellas έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια μέσα από προγράμματα παρακολούθησης πτηνών στην Κρήτη. Από το 2019 υλοποιούμε προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και παρακολούθηση ταϊστρών, περιοχών δηλαδή στις οποίες παρέχεται τροφή στα αρπακτικά πτηνά της περιοχής. Έχουμε ήδη ρίξει στις ταΐστρες περίπου 12 τόνους τροφής, οι οποίοι βοηθούν στην ενίσχυση του πληθυσμού των πτηνών».

Τελικός προορισμός ο Καφηρέας στην Νότια Εύβοια

Το road trip ολοκληρώθηκε στηΝότια Εύβοιακαι συγκεκριμένα στηνΚάρυστο. Στην περιοχή βρίσκεται ημεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, ο Καφηρέας.Από την έναρξη κατασκευής του πάρκου, βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στην τοπική κοινωνία, στηρίζοντας συλλόγους και φορείς της περιοχής. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχουμε διοργανώσει είναι ηαναδάσωση στο ιστορικό δάσους του Καστανόλογγου, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες έχει συρρικνωθεί κατά 40% και θα μπορούσε να εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια. Η παρέμβαση μας, με συνολική χρηματοδότηση 2εκ. ευρώ, στοχεύει να σταματήσει μείωση αυτή, αναλαμβάνοντας δράση σε 240 στρέμματα του υφιστάμενου δάσους και φύτευση νέων δέντρων στα γύρω 400 στρέμματα. Συνολικά, λοιπόν, το έργο θα φέρει νέα ζωή σε 640 στρέμματα, έκταση περίπου αντίστοιχη των 90 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, στηρίζουμε τις δράσεις του Ποδηλατικού Συλλόγου «Άνεμος»και τουΣυλλόγου Προστασίας ΑμεΑ «Χέρι-Χέρι». ΟΓεράσιμος Λυκούδης, Πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου «Άνεμος»δήλωσε χαρακτηριστικά:«Η Enel Green Power Hellas είναι πολύτιμος σύμμαχός μας και μας παρέχει διαρκή στήριξη για κάθε εκδήλωση ή δραστηριότητα που διοργανώνουμε. Τελευταία κάναμε και μια εκδήλωση αποκλειστικά για μικρά παιδιά, η οποία είχε όλα τα παιχνίδια που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία».Με τη σειρά του, οΓιώργος Παντελής, Γραμματέας του συλλόγου «Χέρι-Χέρι»,τόνισε πως«με το βαν που μας δώρισε η Enel Green Power Hellas εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες του συλλόγου, όπως η μεταφορά των AμεA, εξωτερικές δραστηριότητες και κάθε άλλη μεταφορική ανάγκη».

Αναφορικά με την ταινία μήκους, ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της εταιρείας μας, Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, δήλωσε:«Από το 2008 έχουμε συνεισφέρει καθοριστικά όχι μόνο στην εθνική προσπάθεια για πράσινη ενέργεια αλλά έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε ακολουθώντας το μοντέλο Creating Shared Value. Το ταξίδι αυτό στις τέσσερις γεωγραφικές ενότητες, έρχεται να επιβεβαιώσει και να αποτυπώσει με το πιο δημιουργικό τρόπο ότι δημιουργούμε ουσιαστικές αμοιβαίες αξίες με τις κοινωνίες που έχουμε πάρκα. Το ταξίδι συνεχίζεται και σύντομα θα παρουσιάσουμε και άλλες πράσινες πρωτοβουλίες μας».

Θέλοντας να προωθήσουμε τις αρχές της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας και της ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, προωθούμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους των περιοχών όπου δραστηριοποιούμαστε, στηρίζοντας παράλληλα τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Δείτε το βίντεο

Τελευταία τροποποίηση στις 20/03/2023 - 11:55