ΣΠΕΦ: Αίτημα παράτασης προθεσμίας υποβολής βεβαιώσεων πολυγώνων ΡΑΕ σε ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ για τα ΜΔΝ

ΣΠΕΦ: Αίτημα παράτασης προθεσμίας υποβολής βεβαιώσεων πολυγώνων ΡΑΕ σε ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ για τα ΜΔΝ
Πέμπτη, 23/02/2023 - 11:55

Ο ΣΠΕΦ με επιστολή του και για αντικειμενικούς λόγους αιτήθηκε στο Υπουργείο την παράταση της προθεσμίας υποβολής βεβαιώσεων πολυγώνων ΡΑΕ σε ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ για τα ΜΔΝ. Επισυνάπτεται η επιστολή.

Επιστολή με θέμα την παράταση προθεσμίας υποβολής βεβαιώσεων πολυγώνων ΡΑΕ σε ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ για τα ΜΔΝ, απέστειλε προς το Υπουργείο Περιβαλλοντος και Ενέργειας ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά.

Στην επιστολή αναφέρεται:

Όπως γνωρίζετε η προθεσμία υποβολής των προηγουμένως εκδοθέντων από την ΡΑΕ βεβαιώσεων καταχώρησης πολυγώνων εξαιρούμενων Φ/Β σταθμών στον ΔΑΠΕΕΠ και τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ΜΔΝ εκπνέει στις 31/3/23. Μια σειρά από λόγους, ωστόσο, όχι αποκλειστικής ευθύνης των παραγωγών μας υποχρεώνουν να αιτηθούμε 3μηνη παράταση της προθεσμίας, ώστε να μην δημιουργηθεί σοβαρή ανωμαλία στη αγορά. Οι λόγοι αυτοί εν προκειμένω έχουν ως εξής:

  • Μέχρι σήμερα από τις υποβολές που διεξάγουμε καθημερινά ως Μηχανικοί στο σύστημα της ΡΑΕ για λογαριασμό τρίτων, παρατηρούμε πως η διαδικασία βρίσκεται κάτω από το ήμισυ του συνολικού πλήθους των ΕΔΡΕΘ, ήτοι του πληθυσμού των σταθμών. Εν προκειμένω έχουν καταχωρηθεί περί τους 11,000 σταθμούς από τους περίπου 25,000.
  • Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε από το ρυθμό έκδοσης βεβαιώσεων ΡΑΕ, σήμερα εκδίδονται βεβαιώσεις για υποβολές που έγιναν αρχές Νοεμβρίου. Από την επικοινωνία μας με την ΡΑΕ έχουμε λάβει την εικόνα πως η δυναμικότητα επεξεργασίας τους στο θέμα αυτό ανέρχεται σε περίπου 2,500 βεβαιώσεις ανά μήνα. Οπότε ακόμη και αν αύριο το πρωί έσπευδαν όλοι οι υπόλοιποι παραγωγοί να υποβάλλουν αιτήσεις για τον εναπομείναντα πληθυσμό των 14,000 σταθμών, δεν επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις 31/3/23 ούτε για την ΡΑΕ.
  • Τέλος με την προβλεπόμενη διάλυση της Βουλής αρχές Μαρτίου ένεκα των προβλεπόμενων εκλογών του Απριλίου, αν η παράταση δεν δοθεί νομοθετικά με τροπολογία άμεσα, αργότερα και μέχρι το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης δεν θα υπάρχει η δυνατότητα, οπότε χιλιάδες παραγωγοί που νομοτελειακά δεν θα έχουν εκδοθεί οι βεβαιώσεις τους από την ΡΑΕ μέχρι τις 31/3/23 θα μένουν απλήρωτοι για την παραγωγή τους.