Γεωθερμία: Το Μόναχο θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ

Γεωθερμία: Το Μόναχο θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ
Σάββατο, 11/02/2023 - 08:03

Το Μόναχο σχεδιάζει να επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε γεωθερμικά έργα έως το 2035 με στόχο να καταστήσει τα δίκτυα τηλεθέρμανσης του ουδέτερα από άνθρακα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ στρέφονται προς τη γεωθερμία στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, με τη Γερμανία να κάνει αρκετές κινήσεις. Η συνοικία Sendling του Μονάχου έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα θέρμανσης με γεωθερμική ενέργεια.

Σύμφωνα με το France24 το εργοστάσιο στο Μόναχο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη και ολοκληρώθηκε την κατάλληλη στιγμή καθώς η Γερμανία αναζητά τρόπους να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το εργοστάσιο εξακολουθεί να επεκτείνεται και θα μπορεί να τροφοδοτεί περίπου 80.000 σπίτια με θέρμανση μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Μόνο το Μόναχο σχεδιάζει να επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε γεωθερμικά έργα έως το 2035 με στόχο να καταστήσει τα δίκτυα τηλεθέρμανσης του ουδέτερα από άνθρακα. Στα τέλη του περασμένου έτους, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για δεκαπλασιασμό της χρήσης γεωθερμικής ενέργειας έως το 2030, κάτι που θα απαιτήσει την έναρξη «τουλάχιστον 100 νέων γεωθερμικών έργων».

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος brusselsmorning η Γαλλία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του αριθμού των γεωθερμικών έργων κατά περίπου 40% έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ η Ουγγαρία παρουσίασε σχέδια για περισσότερες επενδύσεις στη γεωθερμική ενέργεια τον Οκτώβριο. Η ιταλική κυβέρνηση έκανε παρόμοιες ανακοινώσεις και η Δανία πρόκειται να ανοίξει το μεγαλύτερο εργοστάσιο γεωθερμίας στη χώρα το 2030.

Στην Αμερική η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τις κινήσεις της για την απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν κινείται πολύ γρήγορα, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ, η οποία βρέθηκε στη Γιούτα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προώθηση της ατζέντας για την καθαρή ενέργεια. Το σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλα κίνητρα τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
Το ενδιαφέρον είναι όμως πως επέλεξε τη Γιούτα για να προωθήσει τις επενδύσεις στη γεωθερμική ενέργεια. Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο δεσμεύει άλλα 74 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της γεωθερμίας και σχεδιάζει να δεσμεύσει ακόμα 74 εκατομμύρια δολάρια για να εντοπίσει άλλες τοποθεσίες για πιθανά έργα γεωθερμίας. Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι το έθνος θα μπορούσε να εχει έως και 90 γιγαβάτ συνεχούς ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμική ενέργεια.