To νέο ΕΣΕΚ στη Διυπουργική Επιτροπή: Οι προβλέψεις για τις ΑΠΕ

To νέο ΕΣΕΚ στη Διυπουργική Επιτροπή: Οι προβλέψεις για τις ΑΠΕ
Unsplash
Πέμπτη, 12/01/2023 - 18:04

Στη Διυπουργική Επιτροπή παρουσιάζεται τη Δευτέρα το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Φιλόδοξους στόχους τόσο για τη διείσδυση των ΑΠΕ όσο και για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης θέτει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ. .

Όπως έχει δηλώσει δημόσια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος πλέον καθορίζεται στο 80%, από 65% που προβλεπόταν στο προηγούμενο ΕΣΕΚ.

Για να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, ο καινούριος «οδικός χάρτης» προβλέπει σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ έως το τέλος της 10ετίας. Έτσι, ο στόχος αυτός αναπροσαρμόζεται στα 28 Γιγαβάτ, από τα 19 Γιγαβάτ που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.

Στο χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνεται και οι υδροηλεκτρικοί – αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί, οι οποίοι στο καινούριο Σχέδιο προβλέπεται να αθροίζουν τα 4 Γιγαβάτ σε συνολική ισχύ μέχρι το 2030. Πρόκειται ουσιαστικά για παραπλήσιο στόχο με τον υφιστάμενο «οδικό χάρτη», ο οποίος τοποθετούσε τα «νερά» στα 3,9 Γιγαβάτ στο τέλος της 10ετίας.

Τα παραπάνω νούμερα υποδηλώνουν πως η ενίσχυση των «πράσινων» στόχων του 2030 θα γίνει με την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων. Έτσι, για να επιτευχθεί ο στόχος των 28 Γιγαβάτ (έναντι της υφιστάμενης πρόβλεψης των 19 Γιγαβάτ), η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων των δύο αυτών τεχνολογιών θα πρέπει να αγγίζει τα 24 Γιγαβάτ στο τέλος της 10ετίας, συγκριτικά με τα 15,1 Γιγαβάτ που είναι ο υφιστάμενος στόχος.