Καθορίστηκαν από το ΥΠΕΝ Οι Όροι Εκμίσθωσης Γεωθερμικών Πεδίων

Καθορίστηκαν από το ΥΠΕΝ Οι Όροι Εκμίσθωσης Γεωθερμικών Πεδίων
Πέμπτη, 12/01/2023 - 08:28

Καθορίστηκαν με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος οι όροι και η διαδικασία εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού.

Η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε γεωθερμικά πεδία τοπικού ενδιαφέροντος (γεωθερμικά πεδία) και στις περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος (ΠΓΘΕ) της Χώρας, πραγματοποιείται από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός των ορίων της οποίας ευρίσκεται το γεωθερμικό πεδίο ή η ΠΓΘΕ ή το μεγαλύτερο τμήμα αυτών μετά από διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές.

Η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας δύναται να γίνει και με τη διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατόπιν αιτήσεως ενδιαφερομένου προς την αρμόδια ως άνω αρχή, σύμφωνα με τη νέα απόφαση.

Δεν εκμισθώνονται δικαιώματα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε γεωθερμικά πεδία ή ΠΓΘΕ που έχουν προηγουμένως εκμισθωθεί ή παραχωρηθεί δικαιώματα έρευνας και για όσο χρόνο αυτά παραμένουν ισχυρά ή εάν εκτελούνται έρευνες από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), δημόσιους ερευνητικούς φορείς, ινστιτούτα και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε συγκεκριμένα τμήματα γεωθερμικών πεδίων ή ΠΓΘΕ βάσει έγκρισης από τον Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοικήσεως σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 6 του ν. 4602/2019.

Η ΕΑΓΜΕ και ο εκμισθωτής υποχρεούνται να παραδώσουν στον μισθωτή όλα τα στοιχεία που τυχόν διαθέτουν για το εκμισθωμένο γεωθερμικό πεδίο ή ΠΓΘΕ.

Σε περίπτωση εκμίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε τμήμα ή τμήματα ενός γεωθερμικού πεδίου ή μιας ΠΓΘΕ, στη συνέχεια δύναται να εκμισθωθεί μόνο το δικαίωμα εκμετάλλευσης, ενώ το δικαίωμα της διαχείρισης παραμένει υποχρεωτικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτά φυσικά και νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, καθώς και ενώσεις ή κοινοπραξίες αυτών. Στη διακήρυξη μπορεί να απαιτείται από τις ενώσεις ή κοινοπραξίες η περιβολή συγκεκριμένης νομικής μορφής για την υπογραφή της σύμβασης. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να αναγράφεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη σύσταση εταιρίας, αν ο επιλεγείς διαγωνιζόμενος είναι ένωση ή κοινοπραξία.

Δείτε ή κατεβάστε το νέο ΦΕΚεδώ.