Παραγωγοί βιοαερίου: Υποχωρεί η κερδοφορία, μερικοί σκέφτονται να κλείσουν

Παραγωγοί βιοαερίου: Υποχωρεί η κερδοφορία, μερικοί σκέφτονται να κλείσουν
Δευτέρα, 08/08/2022 - 07:25

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί βιοαερίου, ζητώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία.

«Όλες οι μονάδες είναι σε κρίσιμη φάση, η βιωσιμότητα τους κρίνεται καθημερινά γιατί έχουν ανέβει όλα τα έξοδα και η τιμή που πουλάμε παραμένει σταθερή» αναφέρει στο iEnergeia.gr ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου Σπύρος Τζιάκας. Εξηγεί πως μόνο η αξία του ρεύματος που πληρώνουν οι παραγωγοί από 7.000 το μήνα, το τελευταίο 8μήνο έχει φτάσει τις 20.000 ευρώ.

«Έχουν αυξηθεί τα μεταφορικά γιατί η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί. Επίσης το κόστος των ανταλλακτικών τα οποία έρχονται από το εξωτερικό έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%. Επί της ουσίας η κερδοφορία έχει πάψει να υπάρχει και κάποιες εταιρίες σκέφτονται να κλείσουν», σημειώνει ο κ.Τζιάκας.

Μάλιστα επισημαίνει πως μονάδες που έχουν στηθεί για να χρησιμοποιούν όχι μόνο απόβλητα, αλλά και φυτικές καλλιέργειες -το κόστος των οποίων έχει αυξηθεί- αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. «Τα έχουμε αναφέρει στην ηγεσία του ΥΠΕΝ και ζητάμε μια έκτακτη ενίσχυση», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου.

Όπως έχουμε τονίσει στο iEnergeia.gr υπό επεξεργασία από το υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη του βιομεθανίου και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται η ψήφιση του, αλλά το στοίχημα όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου είναι να διατηρηθούν και οι υφιστάμενες μονάδες βιοαερίου. Πολλές επενδύσεις που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν έχουν σταματήσει λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. Μάλιστα κατά 40% αυξημένο είναι το κόστος για να στηθεί μια νέα μονάδα. Παράλληλα, όσοι έχουν ξεκινήσει την αδειοδοτική διαδικασία νέων μονάδων βιοαερίου περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την υπόθεση που αφορά το βιομεθανίο για να δουν εάν τους συμφέρει να τοποθετηθούν σε αυτή την αγορά.