Σε δημόσια διαβούλευση το Nομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά

Σε δημόσια διαβούλευση το Nομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά
Πέμπτη, 07/07/2022 - 12:31

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργεια για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030.

Στο νομοσχέδιο η ΕΔΕΥ ορίζεται ως αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Με την τεχνική μελέτη προτείνονται Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός αυτών, με κριτήρια που διασφαλίζουν την τεχνική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς και τη βιωσιμότητα των Έργων ΥΑΠ που εγκαθίστανται εντός της.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα αναπτυχθούν με διαγωνιστικές διαδικασίες και με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή ανά παραγόμενη μεγαβατώρα.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων είναι:

-η τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών ισχύος τουλάχιστον 100 μεγαβάτ,

-να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για Κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισεκ. Ευρώ, καθώς και ότι δεν τίθενται θέματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς. Το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης θα ανακτάται από τον ΑΔΜΗΕ μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος.