H Google στην υπηρεσία της αιολικής ενέργειας, σε συνεργασία με την Engie

H Google στην υπηρεσία της αιολικής ενέργειας, σε συνεργασία με την Engie
Πέμπτη, 02/06/2022 - 15:49

Αφορμή για τη συνεργασία αυτή η πειραματική τεχνολογία της Google, η οποία διατίθεται μέσω του cloud της και προβλέπει τα μοτίβα των ανέμων

Η πειραματική τεχνολογία που θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί η Engie έχει ως στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ισχύς της ενέργειας από αιολικά πάρκα και θα αξιοποιηθεί αρχικά στις δραστηριότητες της στην Γερμανία, ενώ εάν το πιλοτικό πρόγραμμα κριθεί επιτυχημένο, τότε η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που δραστηριοποιείται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, ο τεχνολογικός κολοσσός είχε ανακοινώσει τη συνεργασία της με την εταιρία DeepMind, θυγατρική της Alphabet Inc., για την κατασκευή λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που θα προέβλεπε την παραγωγή αιολικής ενέργειας τριάντα έξι ώρες νωρίτερα.

Έτσι οι πάροχοι ενέργειας θα μπορούσαν να προγραμματίσουν έγκαιρα τις εισροές στα ενεργειακά δίκτυα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σύμφωνα με την Google, οι πρώτες δοκιμές στα κέντρα δεδομένων της βελτίωσαν την παραγωγή της αιολικής ενέργειας κατά 20%.

Στελέχη της Google αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει προβλέψεις που μπορούν να βοηθήσουν στις αποφάσεις τους όταν αγοράζουν και πωλούν σε ενεργειακές αγορές και σύντομα η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσφέρει παρόμοιες υπηρεσίες πρόβλεψης για άλλες αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, καθώς και η αποθήκευση ενέργειας.