Πρόκληση για τις τράπεζες η υποστήριξη στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες

Πρόκληση για τις τράπεζες η υποστήριξη στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες
Σάββατο, 23/09/2023 - 07:32

Σε χρηματοδοτήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2025 στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζοντας σε επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και με το Σχέδιο Μετάβασης Ενέργειας (Energy Transition Plan).

Θα απαιτηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις, σημαντικού ύψους επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ έως το 2050 για το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για το κλίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και ο ρόλος των τραπεζών αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Η παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτελεί πρόκληση για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αυτά σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που διοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με θέμα «Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η τράπεζα έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικότερα, το ενεργό χαρτοφυλάκιο ξεπερνάει τα 2,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις, με εγκατεστημένη ισχύ περί τα 2GW, ενώ υπενθύμισε πως, στην όλη προσπάθεια στήριξης των πράσινων επενδύσεων συντέλεσε και η έκδοση Πράσινου Ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη του 2021, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η απορρόφηση των πόρων αυτών ολοκληρώθηκε σε μόλις 1,5 έτος από την έκδοσή του, στηρίζοντας 722 έργα συνολικής ισχύος περί τα 746MW.

Αναγνωρίζοντας ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα πλέον παίζουν βαρύνοντα ρόλο στην αξιολόγηση μιας επιχείρησης, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ενσωμάτωσε τα σχετικά κριτήρια στις αξιολογήσεις του πιστωτικού κινδύνου όλων των πελατών του.

Τέλος, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της απασχολούν σημαντικά την κοινωνία, κάτι που αναδείχθηκε σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου όπου το 93% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τον πλανήτη.

Όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου: «Στην Τράπεζα Πειραιώς θέτουμε τον κλιματικό κίνδυνο στο επίκεντρο μιας σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην αλλαγή συγκεκριμένων διαδικασιών και προϊόντων ώστε η τράπεζα να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και στηρίζουμε την Ενεργειακή Μετάβαση όλων των πελατών μας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, εστιάζουμε σε επενδύσεις με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και καθοδηγούμε τους επιχειρηματίες για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με το Σχέδιο Μετάβασης Ενέργειας (Energy Transition Plan) , ως ένα τεκμηριωμένο εμπορικό σχέδιο δράσης που στοχεύει σε χρηματοδοτήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2025.

Στην Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουμε σχέδιο, τεχνογνωσία, κεφαλαιακή επάρκεια και στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε επιχειρηματία που σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, με έμπειρους τραπεζικούς συμβούλους που βοηθούν στην επιλογή των κατάλληλων αναπτυξιακών εργαλείων. Βασικός στόχος μας είναι η χρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, με τα ανταγωνιστικότερα και πλέον εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα, μέσω των οποίων οι ΜμΕ θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς και θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την επόμενη μέρα».