Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Όχι μόνο γιατί η κυβερνητική παρέμβαση έγινε μετά το σάλο που ξέσπασε με την αποκάλυψη του «υπόγειου» τρόπου που συγκεκριμένη τράπεζα χρησιμοποίησε για να αισχροκερδεί σε βάρος των πελατών της, αλλά και γιατί οι χρεώσεις των ΑΤΜ δεν είναι το μοναδικό ατόπημα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ένα μεγάλο αγκάθι που η κυβέρνηση αφήνει να «ματώνει» ακόμη τους πελάτες των τραπεζών είναι η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι καταθέσεις των πολιτών «απολαμβάνουν» ένα εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,35%, όταν καλούνται να πληρώνουν υποπολλαπλάσια επιτόκια για τα δάνεια που τους χορηγούνται.
Συγκεκριμένα, οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν επιτόκια της τάξης του 14,61% για τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, επιτόκιο 11,24% για καταναλωτικά δάνεια και 3,57% για στεγαστικά δάνεια.
Για την απαράδεκτη αυτή πρακτική των τραπεζών η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σφυρίζει αδιάφορα» και οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δίνουν ψίχουλα και να εισπράττουν χρυσάφι.
Ας μην κομπορρημονούν λοιπόν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του για τη δήθεν σημαντική παρέμβαση με τις μειώσεις των απαράδεκτων χρεώσεων των πελατών τους στα ΑΤΜ.
Μια παρέμβαση άλλωστε που έγινε απλά και μόνο όταν οι πρακτικές αυτές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποκαλύφθηκαν. Αξία θα είχε αν αυτή η παρέμβαση για τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών - που χωρίς καμία αμφιβολία ήταν γνωστές εξ αρχής στο Μέγαρο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία – γινόταν πολύ νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση, η παρεμβάσεις για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στην Ελλάδα που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν λύνουν τα προβλήματα των πολιτών που πηγάζουν από τις τραπεζικές πρακτικές στην Ελλάδα.
Αν οι κυβερνητικοί παράγοντες πραγματικά δεν θέλουν να λαϊκίζουν, όπως οι ίδιοι διατυμπανίζουν, αυτό που πρέπει να πράξουν έστω και τώρα είναι να παρέμβουν και για να μικρύνει η απαράδεκτα μεγάλη «ψαλίδα» μεταξύ των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων καταθέσεων και των ληστρικών επιτοκίων χορηγήσεων.
Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό είπε για το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων πως « Δεν είμαστε λαϊκιστές να θεωρούμε ότι υπεύθυνες για όλα τα δεινά είναι οι τράπεζες, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει και αυτές να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κάποια όρια και ότι δεν μπορεί να βγάζουν και "από τη μύγα ξίγκι". Οι τράπεζες πήγαν γυρεύοντας και η παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν σωστή και δίκαιη».
Ο κ. Χατζηδάκης πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να αποκηρύσσει τον λαϊκισμό «αλά καρτ». Γιατί λαϊκισμός είναι και να διαφημίζεις ότι έκανες κάτι σπουδαίο -στην περίπτωση των ΑΤΜ τη μείωση των χρεώσεων- ενώ όφειλες να το είχες πράξει πολύ νωρίτερα και παράλληλα να αφήνεις τις τράπεζες να δρουν ανεξέλεγκτα στη βασική τους αποστολή, στις χορηγήσεις δανείων και στις καταθέσεις.