Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά στέγης: Ξεκινούν προγράμματα πριν το τέλος του 2022

Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά στέγης: Ξεκινούν προγράμματα πριν το τέλος του 2022
Παρασκευή, 07/10/2022 - 06:49

Ερχονται 3+1 επιδοτούμενα προγράμματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους. Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά στέγης στις επιδοτήσεις.

Εντός του έτους θα προκηρυχθούν τρία επιδοτούμενα προγράμματα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας ενώ παράλληλα θα επεκταθεί και το γνωστό «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» αφού πάρει έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, τα προγράμματα αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, στην αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων και οικιακών συσκευών καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

-Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο διανομής ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η προκήρυξη έως τον Ιανουάριο.

-Για το πρόγραμμα Αλλάζω συσκευή αναμένεται έγκριση από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες, πέρα από εκείνους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Όσο υπάρχουν επιλαχόντες θα προσπαθούμε να βρίσκουμε κονδύλια, ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Όπως έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα θα επεκταθεί ώστε να συμπεριληφθούν άλλοι 200.000 δικαιούχοι.

-Το πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. Ευρώ. Στόχος επίσης είναι η προκήρυξη ως το τέλος του έτους.

-Εντός των ημερών θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος Εξοικονομώ για επιχειρήσεις, ύψους 200 εκατ. Ευρώ από τα οποία 100 εκατ. θα διατεθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα στους τομείς εμπορίου και τουρισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/10/2022 - 09:16