Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση και «Αλλάζω- Συσκευή» για επιχειρήσεις

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση και «Αλλάζω- Συσκευή» για επιχειρήσεις
Πέμπτη, 29/09/2022 - 06:56

Τον Οκτώβριο το πρόγραμμα «Αλλάζω- Συσκευή» για επιχειρήσεις- Ερχονται επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά, ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Εντός του Οκτωβρίου θα γίνει η προδημοσίευση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ ενώ έρχονται και άλλα δύο προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις.

Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας για το ενεργειακό κόστος.

Ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε σειρά μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ για τις κάλυψη των ιδίων αναγκών τους.

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Το πρώτο από τα δυο προγράμματα προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων του τουρισμού, των υπηρεσιών όπως και κάποιων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα.

Στα 160 εκατ. ευρώ θα είναι το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις. Η προδημοσίευση θα γίνει εντός του επόμενου μήνα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι στο Repower EU έχει ενταχθεί πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ή της εγκατάστασης νέων ηλιακών θερμοσιφώνων, σημειώνοντας ότι ήδη μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ το οποίο στους δυο κύκλους του έχει διαθέσει συνολικά 2 δις ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 60.000 νέων ηλιακών θερμοσιφώνων.

Η τρίτη από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας αφορά την εγκατάσταση από επιχειρήσεις φωτοβολταικών στη στέγη αλλά και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, έχοντας τη δυνατότητα οι συγκεκριμένες επενδύσεις να γίνουν εκτός του χώρου δραστηριότητας τους. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τα έργα των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται είτε στη Μέση είτε στην Υψηλή Τάση υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει το πλαίσιο για τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων μόνο από ομάδες επιχειρήσεις και θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες μειώνοντας κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος.
Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά για νοικοκυριά, επχιειρήσεις και αγρότες, είπε ότι βγαίνουν δύο γιγαβάτ, τα οποία θα επιδοτήσουμε για να κατασκευαστούν από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Από 30% οι δύο τελευταίοι και 40% τα νοικοκυριά. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της επιδότησης και η πλατφόρμα όπου θα γίνονται οι αιτήσεις και η οποία θα είναι πολύ απλή στην εφαρμογή της, όπως είπε ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αλλαγή εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση του ενεργειακού κόστους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των οικιακών καταναλωτών σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.