Πώς θα κάνετε αίτηση στη νέα πλατφόρμα Power Pass στο gov.gr με κωδικούς taxisnet

Πώς θα κάνετε αίτηση στη νέα πλατφόρμα Power Pass στο gov.gr με κωδικούς taxisnet
Πέμπτη, 26/05/2022 - 11:22

Μέσα στις επόμενες μέρες, στις 14 - 15 Ιουνίου ανοίγει για αίτηση η νέα πλατφόρμα Power Pass στο gov.gr με κωδικούς taxisnet για το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ.

Το επίδομα ρεύματος με αίτηση η νέα πλατφόρμα Power Pass στο gov.gr με κωδικούς taxisnet ξεκινάει από 18 και φτάνει έως 600 ευρώ για την κατανάλωση ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου.

Οι οικογένειες με φοιτητές εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν σε άλλη πόλη θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση για να μην χάσουν το επίδομα

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος οι οποίοι είχαν το 2021 καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές

Οι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στο Power Pass και να συμπληρώσουν στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.

Το ποσό της επιδότησης

Το ποσό της επιδότησης αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% επί της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος των παροχών, που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, υπολογιζόμενης ως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση, από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής κάθε λογαριασμού ρεύματος των ποσών έκπτωσης: α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και β) που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.

Η ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί, εντός της χρονικής περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου για ποσό άνω 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 14 ή 15 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων 15 ημέρες.

Τα ποσά της επιδότησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου

Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης είναι τα ακόλουθα:

Είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr πληκτρολογώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Στην αίτηση βεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας

Διορθώνουν τα στοιχεία για την κατοικία τους σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται ως κύρια στη φορολογική δήλωση ( π,χ περιπτώσεις φορολογούμενων που άλλαξαν κύρια κατοικία)

Αναγράφουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)

Συναινούν στην ορθότητα των στοιχείων

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία χρέωσης κατανάλωσης ρεύματος καθώς αυτά θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος: Υπολογίστε το ποσό

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές προκειμένου να λάβουν αποζημίωση έως 600 ευρώ για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.
Το κυριότερο σημείο των μέτρων που ανακοίνωσαν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές Μαΐου εστιάζεται στη διαδικασία απευθείας επιστροφής αυξήσεων συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ που επιβάρυναν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κύριας κατοικίας κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022. Πρόκειται για ανατιμήσεις που δεν καλύφθηκαν από τις επιδοτήσεις του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος.