Σδούκου: Κρίσιμος ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια

Σδούκου: Κρίσιμος ο ρόλος του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια
Eurokinissi
Πέμπτη, 23/05/2024 - 19:42

Στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης μίλησε η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδουκου.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου στα επόμενα χρόνια», καθώς «πρόκειται για μια ευέλικτη και αξιόπιστη πηγή που στηρίζει τη στοχαστική φύση των ΑΠΕ».

«Καθώς το σύστημα μεταμορφώνεται στα πλαίσια της μετάβασης προς καθαρότερες πηγές, το αέριο θα συνεχίσει να παίζει ζωτικό ρόλο για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Ακόμα και εν μέσω φιλόδοξων σχεδίων για ΑΠΕ, η χώρα μας θα συνεχίσει να καταναλώνει αέριο αν και με μειωμένους ρυθμούς, για αυτό και χρειάζεται μια ρεαλιστική στάση στην εθνική πολιτική.

Από εκεί και πέρα, έστω και με μειωμένες ποσότητες, θα χρειαστεί αντικατάσταση του ορυκτού αερίου με ανανεώσιμα καύσιμα όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο. Άρα η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δίνει το σήμα ότι έχει σημασία το αέριο για τον ενεργειακό τομέα της χώρας».

Τέλος, η υφυπουργός σχολίασε ότι το ΥΠΕΝ στηρίζει πλήρως τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του δικτύου διανομής, όμως χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση λόγω της μικρότερης αναμενόμενης ζήτησης. Στην περίπτωση κάλυψης νέων πόλεων που μπορεί να μην το χρειαστούν ή των νησιών ίσως δεν δικαιολογούνται οι σχετικές επενδύσεις, πρόσθεσε.

Αντιθέτως, πλήρης είναι η στήριξη για τα ανανεώσιμα αέρια στο δίκτυο. Το ΥΠΕΝ εργάζεται για ολοκλήρωση του πλαισίου πλαίσιο του βιομεθανίου μετά από σχετική μελέτη και σκοπεύει να παρουσιάσει τη νομοθεσία σύντομα.