JETOIL: Το δάνειο της Credit Bank of Moscow και η άφεση χρέους 36,9 εκατ. ευρώ

JETOIL: Το δάνειο της Credit Bank of Moscow και η άφεση χρέους 36,9 εκατ. ευρώ
Δευτέρα, 11/12/2023 - 06:07

Σημειώνεται πως στις 16 Ιουλίου 2020, η JETOIL είχε υπογράψει πρόγραμμα ομολογιακού δανείου με την Credit Bank of Moscow και την Τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 97 εκατ. ευρώ σε δύο σειρές ομολόγων.

Ολοκληρώθηκε προ ημερών το σχέδιο διακανονισμού οφειλών της JETOIL έναντι της αυστριακής μητρικής της CEΤRACORE ENERGY GmbH και έτσι αντιμετωπίσθηκε η «περιπλοκή» που είχε προκύψει από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην Credit Bank of Moscow η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται πως στις 16 Ιουλίου 2020, η JETOIL είχε υπογράψει πρόγραμμα ομολογιακού δανείου με την Credit Bank of Moscow και την Τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 97 εκατ. ευρώ σε δύο σειρές ομολόγων.

Οι ομολογίες σειράς Α με μέγιστο συνολικό ονομαστικό ποσό 70 εκατ. ευρώ (σταθερού επιτοκίου με επιτόκιο 3,9%) εκδόθηκαν με σκοπό την πλήρη αποπληρωμή του ανεξόφλητου ποσού κεφαλαίου ύψους 70 εκατ. ευρώ που όφειλε η JETOIL από δάνειο που είχε συνάψει το 2018. Οι ομολογίες σειράς Α θα έπρεπε να εξοφληθούν σε 28 τριμηνιαίες δόσεις με τελική ημερομηνία αποπληρωμής την 2.3.2028. Οι ομολογίες σειράς Β με μέγιστο συνολικό ονομαστικό ποσό 27 εκατ. ευρώ εκδόθηκαν με σκοπό την πλήρη αποπληρωμή οποιουδήποτε ανεξόφλητου ποσού κεφαλαίου όφειλε η JETOIL από άλλο δάνειο που είχε συνάψει το 2018. Το συνολικό ποσό του ομολογιακού αυτού δανείου αποπληρώθηκε εμπρόθεσμα στις 6.4.2021.

Που περιπλέχθηκε η κατάσταση με το ανεξόφλητο ομολογιακό δάνειο;

Εντός του 2022 επιβλήθηκε στη Credit Bank of Moscow δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ. Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ προβλέπει ότι δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και όλοι οι οικονομικοί πόροι που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ή κατοχή ή τελούν υπό τον έλεγχο οποιουδήποτε στόχου δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και δεν διατίθενται κεφάλαια, άμεσα ή έμμεσα, στον στόχο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων ή προς όφελός του.

Ως αποτέλεσμα της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που επιβλήθηκε στην Credit Bank of Moscow, απαγορεύτηκε στην JETOIL (ως ελληνική οντότητα) να διαθέτει κεφάλαια ή οικονομικούς πόρους προς ή προς όφελος της Credit Bank of Moscow, εκτός από δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό σύμφωνα με το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους όρους του δανείου, οποιαδήποτε πληρωμή από την JETOIL πρέπει να γίνει αποκλειστικά στον λογαριασμό των ομολογιούχων. Αυτός είναι ένας ρωσικός τραπεζικός λογαριασμός στο όνομα της Credit Bank of Moscow. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται στην JETOIL από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Credit Bank of Moscow από την ΕΕ να μεταφέρει κεφάλαια στον λογαριασμό ομολογιούχων (και, κατά συνέπεια, απαγορεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις πληρωμής της βάσει του δανείου και των λοιπών εγγράφων του δανείου). Η εν λόγω απαγόρευση ισχύει μέχρι και σήμερα, δεδομένου ότι τα μέτρα δεν έχουν αρθεί.
Μάλιστα, στις 5 Μαρτίου 2023 η Τράπεζα Πειραιώς παραιτήθηκε από εκπρόσωπος των ομολογιούχων, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Credit Bank of Moscow.

Η Διοίκηση της αυστριακής μητρικής εταιρείας CEΤRACORE ENERGY GmbH της JETOIL θεώρησε ότι η αδυναμία αποδόσης βάσει των ανωτέρω κυρώσεων των δόσεων και των τόκων δεν δύναται να αποτελέσουν αιτία καταγγελίας της συμβάσης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί από τον χρόνο άρσης της δεσμεύσεως των περιουσιακών στοιχείων της Credit Bank of Moscow. Ωστόσο, προχώρησε ενδοομιλικά σε διακανονισμό της οφειλής της JETOIL.

Ειδικότερα, στα πλαίσια συμφωνίας με την αυστριακή μητρική εταιρεία CEΤRACORE ENERGY GmbH έγινε διακανονισμός της οφειλής της JETOIL συνολικού ύψους 60,9 εκατ. ευρώ, με τη συμφωνία μακροπρόθεσμου διακανονισμού για ποσό 15,12 εκατ. ευρώ, την κεφαλαιοποίηση ποσού 8,9 εκατ. ευρώ με την έκδοση μετοχών ισόποσης αξίας και την άφεση χρέους για το υπόλοιπο ποσό των 36,9 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε προ ημερών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με την από 30-10-2023 απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της JETOIL το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά το ποσό των 8,9 εκατ. ευρώ με την έκδοση 173.895 νέων, κοινών, ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας εκάστης 51,2 ευρώ. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της JETOIL αυξήθηκε από το 1,5 εκατ. ευρώ, στο ποσό των 10,4 εκατ. ευρώ διαιρούμενο σε 203.171 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 51,2 ευρώ η κάθε μία.