Πέτρος Κόκκαλης: Η Ευρώπη παραμένει έρμαιο του Πούτιν και των κερδοσκόπων

Πέτρος Κόκκαλης: Η Ευρώπη παραμένει έρμαιο του Πούτιν και των κερδοσκόπων
Παρασκευή, 17/06/2022 - 11:25

Το μόνο σαφές σήμερα, είναι πως αν συνεχίσουμε όπως πάμε, θα πληρώσουμε ένα δυσθεώρητο κοινωνικό, οικονομικό και τελικά δημοκρατικό τίμημα γιατί δεν τολμήσαμε.

Την 1η Απριλίου του 2022, ευρωβουλευτές από 5 διαφορετικές πολιτικές ομάδες ζητήσαμε από την Πρόεδρο της Κομισιόν την ενεργοποίηση του Κανονισμού 2017/1938 για την κήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, λόγω του κινδύνου που θα προέκυπτε από μία πιθανή διακοπή παροχής φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας.

Είχε προηγηθεί η ερώτηση μου προς την Πρόεδρο αναφορικά με την ετοιμότητα της Ένωσης «αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα ως μέρος των πολεμικών του επιχειρήσεων», ενώ ακολούθησε το εμπάργκο πώλησης από μεριάς της Ρωσίας σε όσες χώρες επέλεξε να στοχοποιήσει, αλλά και η τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ όπου προέκυψε πως η απειλή για την Ουκρανία ήταν γνωστή για πάνω από μία δεκαετία.

Δεν υπάρχει καμία μαγική λύση εδώ που βρισκόμαστε, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η ΕΕ όφειλε να έχει προχωρήσει σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ασφάλεια των κρατών-μελών και τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη, εδώ και πολλά χρόνια.

Πριν λίγες μέρες, η Πρόεδρος απάντησε στην ερώτηση που της καταθέσαμε τον Απρίλιο, με μία επιστολή-ευχολόγιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Γαλλία και οι άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ που αδράνησαν στο παρελθόν, για να μην τα χρεωθεί όλα η σημερινή Πρόεδρος της Κομισιόν, συνεχίζουν να αδρανούν μπροστά στον εγνωσμένο κίνδυνο μίας πολύ πιθανής Ρωσικής επιθετικότητας προς τα γειτονικά κράτη.

Η Πρόεδρος, όμως, φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι σχεδόν 4 μήνες μετά τη Ρωσική εισβολή, η Ευρώπη παραμένει έρμαιο στις γεωπολιτικές ορέξεις του Πούτιν. Αυτή την ώρα, οι ευρωπαίοι πολίτες είναι στο έλεος αδυναμιών των εθνικών κυβερνήσεων και της λειτουργίας μίας αγοράς δίχως καμία κοινωνική υπευθυνότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να καλύψει το κενό και τον πόνο που έχει επιφέρει η αδράνεια δεκαετιών στους ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν τις ζωές τους να παίζονται στα ταμπλό της ενέργειας.

Δεν υπάρχει χρόνος γιαbusinessasusual.

Η αγωνία μου, μετά και την έκρηξη τουFreeportπου μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες κάλυψης των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, ακόμα και με τις σημερινές ληστρικές τιμές, είναι πως η Πρόεδρος εμφανίζεται στην επιστολή της να πετάει το μπαλάκι της προετοιμασίας στα κράτη-μέλη. Αν φτάσουμε στο σημείο να αντιδράσουμε όταν «τουλάχιστον δύο κράτη-μέλη» ομολογήσουν πως βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής χρεοκοπίας, θα είναι πολύ αργά.

Στις 19 Μαΐου του 2022, ευρωβουλευτές και Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές με αφορμή τη δημιουργία της Κοινής Ομάδας Κρούσης για την Ενεργειακή Ασφάλεια μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, ζητήσαμε από τους Προέδρους Μπάιντεν και Φον Ντερ Λάιεν το τέλος των ορυκτών καυσίμων και την στοχοπροσήλωση των προσπαθειών μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να φέρουμε ένα ικανό και ασφαλές αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιατί το μόνο σαφές σήμερα, είναι πως αν συνεχίσουμε όπως πάμε, θα πληρώσουμε ένα δυσθεώρητο κοινωνικό, οικονομικό και τελικά δημοκρατικό τίμημα γιατί δεν τολμήσαμε.