Π. Κόκκαλης: Ευρωπαϊκός μηχανισμός πρόληψης και αποκατάστασης δασικών πυρκαγιών

Π. Κόκκαλης: Ευρωπαϊκός μηχανισμός πρόληψης και αποκατάστασης δασικών πυρκαγιών
Δευτέρα, 28/08/2023 - 13:35

Ευρωπαϊκό μηχανισμό πρόληψης και αποκατάστασης δασικών πυρκαγιών ζητάει ο Πέτρος Κόκκαλης και συγχρόνως δηλώνει στο εσωτερικό πως «όλη η χρονιά να είναι αντιπυρική περίοδος προετοιμασίας αν θέλουμε αποτελεσματική δασοπροστασία».

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την καταστροφή της Δαδιάς δεδομένου ότι:

- σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί φέτος στη Ελλάδα έχουν κάψει τρεις φορές των εκτάσεων που χάνονται ετησίως (στοιχεία 2006-2022), περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα,

και

- της απουσίας ενός ολοκληρωμένου και μακροχρόνιου κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που γίνεται σαφές από την ετήσια χρηματοδότηση που αφορά κυρίως δράσεις καταστολής αντί πρόληψης, σύμφωνα με την WWF.

O ευρωβουλευτής, το πρωί της Δευτέρας 28/9/2023 δήλωσε σχετικά στον ραδιοσταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγκώνη,

«Δεν αφορά το περιβάλλον η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ή τις δασικές εκτάσεις που χάνουμε κάθε χρόνο. Η συζήτηση αυτή αφορά την κοινωνία. Μία κοινωνία που βιώνει τις επιπτώσεις της εγ-κλιματικής αλλαγής που είναι αποτέλεσμα επιλογών και όχι θεομηνία όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Μία κοινωνία που θρηνεί πρόωρους θανάτους καθημερινά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κι ακόμα είμαστε στην αρχή.

Πώς μπορούμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας για να αντέξει αυτό που έρχεται; Πότε θα οργανωθούμε στη βάση της πρόληψης αντί της καταστολής, της κατάσβεσης; Πότε θα καταλάβουμε πως όλη η χρονιά είναι αντιπυρική περίοδος; Και τελικά, μετά την καταστροφή κάθε χρόνο, ποιος πληρώνει για τις ζημίες και απώλειες; Από ποιο κομμάτι του προϋπολογισμού και εις βάρος ποιας άλλης ανάγκης;

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, με δεδομένη δυστυχώς την κυβερνητική ολιγωρία, πρέπει να δούμε πως τα ευρωπαϊκής σημασίας οικοσυστήματα χρήζουν ευρωπαϊκής προστασίας, συνοδεία ενός αναγκαίου ευρωπαϊκού ταμείου ζημιών και απωλειών για την αποκατάσταση των συνεπειών, με τις δαπάνες να αποτελούν προτεραιότητα και ως εκ τούτου να εξαιρούνται του υπολογισμού του χρέους».