Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια 700 δημοτικών ενοτήτων της Ελλάδας

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια 700 δημοτικών ενοτήτων της Ελλάδας
Πέμπτη, 29/06/2023 - 11:15

Είναι ενήμερη η Κομισιόν, για τις μεγάλες καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού; - Έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 7 μελέτες από τον συνολικό προϋπολογισμό άνω των 340 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης;

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτησή του, την προβληματική Πορεία υλοποίησης των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημ. Παπαδημούλης.

Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 340 εκ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε 700 δημοτικές ενότητες και την ολοκλήρωση 5 Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Βρίσκεται σε στασιμότητα, καθώς όπως επισημαίνουν επιστημονικοί φορείς, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, μια σειρά από αστοχίες, αντιφάσεις και καθυστερήσεις στην υλοποίησή του εγκυμονούν κινδύνους για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 8.6.2023 έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 7 μελέτες, μέγεθος που αποκλίνει σημαντικά από το ορόσημο του 30% των μελετών για το 4ο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την απόφαση ένταξης του έργου, καθώς και από το ορόσημο του 100% του συνόλου των συμβάσεων για το 4ο τρίμηνο του 2023».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ρωτάει την Επιτροπή «εάν είναι ενήμερη για τις μεγάλες καθυστερήσεις αυτές», «με ποιο τρόπο προτίθεται να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη και την έγκαιρη ολοκλήρωση της πολεοδομικής μεταρρύθμισης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων μέχρι και την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων», αλλά και «ποιες είναι οι προβλέψεις - υποχρεώσεις από την παραλαβή των μελετών μέχρι την έκδοση των οικείων Προεδρικών Διαταγμάτων που θα πραγματοποιηθούν εκτός των χρονικών ορίων του ΤΑΑ».