ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Παρασκευή, 17/03/2023 - 11:50

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αίτημα για στελέχωση και ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), προκειμένου να επιτελέσει αρτιότερα το καθήκον της όσον αφορά τη ρύθμιση, την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας, αλλά και τη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και των αμοιβών των εργαζομένων στη ΡΑΕ, επανέλαβαν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και ο συντονιστής του Τμήματος Ενέργειας, Νίκος Μαδεμλής, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Ευθυμία Ανεμοδουρά, Αναστασία Παπαϊωάννου και Γιώργο Θάνο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των εργαζομένων, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, το οποίο και αφορά, μεταξύ άλλων, και τη διεύρυνση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ με υπαγωγή σε αυτή του ελέγχου και της εποπτείας των τομέων νερού και διαχείρισης απορριμμάτων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει σταθερά την ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, και αυτό έχει εκφραστεί σε όλες τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα και τις συναντήσεις μας με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής. Διαφωνούμε κάθετα με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της στους τομείς νερού και απορριμμάτων που στρώνει το έδαφος για την εμπλοκή ιδιωτών στην παροχή υπηρεσιών νερού και στη διαχείριση απορριμμάτων. Θεωρούμε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη αντιμεταρρύθμιση αποδυναμώνει την ήδη τραγικά υποστελεχωμένη ΡΑΕ, η οποία λειτουργεί με το 20% του προβλεπόμενου προσωπικού και θα απορρυθμίσει περαιτέρω την αγορά ενέργειας, όπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρατηρούνται αισχροκέρδεια, υπερκέρδη και αδιαφάνεια», σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είναι τραγικό μέσα στην ενεργειακή κρίση τα τελευταία δύο (2) χρόνια η ΡΑΕ να έχει “χάσει” τους μισούς της εργαζόμενους με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ίδιο τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει αποδεκτή και δεν έχει προωθήσει καμία από τις θεσμικές και διαχειριστικές προτάσεις ενίσχυσης της αρχής που έχει καταθέσει ο πρόεδρός της τα τελευταία τρία (3) χρόνια αλλά και το ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας δεν έχει συναντηθεί με το σωματείο το εργαζομένων με τη ΡΑΕ παρά τα αιτήματά τους!

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσαν επίσης πως σκοπεύουν να θέσουν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα το ζήτημα της αντιμεταρρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση και την υποβάθμιση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Υπενθύμισαν τέλος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, είχε αποτρέψει παρόμοια αντιμεταρρύθμιση για τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής νερού στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, με το επιχείρημα ότι δεν επιβάλλεται από καμιά θεσμική ευρωπαϊκή υποχρέωση, αλλά και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να την εισάγει μόνη της στις απαιτούμενες «μεταρρυθμίσεις» του Ταμείου Ανάκαμψης, παρακάμπτοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία και παραβιάζοντας τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης. ​