Στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας - Η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και στην ενέργεια στο επίκεντρο

Στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας - Η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και στην ενέργεια στο επίκεντρο
Τρίτη, 31/01/2023 - 09:43

Θερμή και εγκάρδια υποδοχή στην είσοδο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και καλημερίζοντάς τον στα ελληνικά, επιφύλαξε στον Νίκο Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία είναι και η πρώτη από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Έλι Κοέν, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9:00 το πρωί.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην επίσκεψη είναι πως η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στον Ισραήλ και η συνάντηση με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ είναι η δεύτερη υπουργού Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και η πρώτη κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ακολούθως ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να γίνει διαδοχικά δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, καθώς και από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και της άμυνας, καθώς και στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Επιπλέον, οι συνομιλίες αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι στρατηγική, τόνισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Δευτέρας, ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, έχοντας επαφές με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.