Το Ισραήλ υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

Το Ισραήλ υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας
Τρίτη, 31/01/2023 - 12:42

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν, στα Ιεροσόλυμα. Ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών, στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Το Ισραήλ υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα.

Ο κ. Κοέν σημείωσε ακόμα πως οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλία της Ελλάδας προς το Ισραήλ, δηλώνοντας βέβαιος πως η σημερινή επίσκεψη του κ. Δένδια θα αποτελέσει ένα ισχυρό θεμέλιο.

Επίσης τόνισε πως η Ελλάδα και το Ισραήλ εκπληρώνουν έναν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ανέδειξε τη στενή συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών και η αλληλεγγύη σε περιόδους ειρήνης και κρίσης.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Κοέν προσφώνησε τον κ. Δένδια «φίλε μου» και υπογράμμισε πως είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας που φιλοξενεί στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Αυτό δεν είναι σύμπτωση, αντανακλά τις στρατηγικές σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, όπως πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, είπε πως συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία που ενισχύει περαιτέρω και ισχυροποιεί τους δεσμούς των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της ενέργειας, της ασφάλειας, της καινοτομαίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Κατά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, «η οποία συστηματικά παραβιάζει το έδαφός μας, τον εναέριο χώρο, χρησιμοποιεί υβριδικές τακτικές, κλιμακώνει τις εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων ανοικτών απειλών εισβολής ή (εκτόξευση) βαλλιστικού πυραύλου στην Αθήνα». Τέτοιες συμπεριφορές είναι απειλή για τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, υπογράμμισε και επισήμανε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν, είπε πως συζήτησαν τρόπους ενδυνάμωσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, ανέφερε την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την καιτονομία, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διαχείριση κρίσεων, το περιβάλλον, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αποτυπώνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, είπε ότι ο ουρανός είναι το όριο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στην ενέργεια ως πεδίο συνεργασίας, λέγοντας πως συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης με καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και στον EastMed, με τον Νίκο Δένδια να αδράζει την ευκαιρία να ενημερώνει τον Έλι Κοέν ότι η Ελλάδα γίνεται ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις επενδύσεις, διαμηνύοντας πως η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες.

Έμφαση έδωσε ο κ. Δένδιας στον ρόλο της Ελλάδας ως κράτους - μέλους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ.

Ένας άλλος κρίκος της «σημαντικής συνεργασίας» μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ είναι, για τον Ν. Δένδια, το «εξαιρετικό παράδειγμα» συνεργασίας της Διασποράς των δύο χωρών, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών.

Τελευταία τροποποίηση στις 31/01/2023 - 15:28