Επίσκεψη στις λιγνιτικές περιοχές ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίσκεψη στις λιγνιτικές περιοχές ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριακή, 29/01/2023 - 08:17

Ο Πρωθυπουργός στις λιγνιτικές περιοχές τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου με αφορμή και την ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού για το καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ).

Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, και πιο συγκεκριμένα γύρω στις 7 του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να βρεθεί στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να έχει κι από κοντά την εικόνα για την πορεία του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακης Μετάβασης στην περιοχή αλλά και να ανακοινώσει σημαντικά νέα. Επίσης τις επόμενες αναμένεται ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του Αναπτυξιακού Νόμου για τις περιοχές που εμπίπτουν στο ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), οι οποίες έχουν επιλεγεί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και όπου δυνατότητα επιχορήγησης έχουν και τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου (νόμος 4887/2022).

Να σημειωθεί ότι το καθεστώς ΔΑΜ θα προκηρυχθεί σε συνδυασμό με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΑΜ του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1,63 δισ. ευρώ.

Ήδη, πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: “Οι επόμενες σημαντικές δράσεις που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2023 αφορούν στον Κόμβο Υδρογόνου (Η2) στο Τεχνολογικό Πάρκο αλλά και στην ενίσχυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του ειδικού Καθεστώτος ΔΑΜ στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου” ο ίδιος προσέθεσε ότι το “το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, ύψους περίπου 1,63 δις ευρώ, προχωρά μέχρι σήμερα απρόσκοπτα και ο σχεδιασμός του έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Ήταν το πρώτο που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούνιο του 2022”

Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε: “μόλις 4 μήνες μετά την έγκριση του ενεργοποιήθηκαν οι πόροι του και προβλέφθηκαν 11 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 161,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, έξι μήνες μετά έχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτες 8 προσκλήσεις ενώ προσεχώς αναμένεται να εκδοθούν άλλες 3.

Μεταξύ άλλων προβλέπει την Δημιουργία Θερμοκοιτίδων και Εκκολαπτηρίων, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού στήριξης της Επιχειρηματικότητας, την τεχνική βοήθεια σε όσους φορείς την χρειάζονται, την δημιουργία προγραμμάτων προώθησης στην απασχόληση ανέργων της περιοχής κ. ά.”

Εκτός όμως, από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Προγράμματος ΔΑΜ, η στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας επεκτείνεται και στο Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης που τρέχει μέσω του Πράσινου Ταμείου αλλά και στην ενεργοποίηση του πρώτου επενδυτικού σχεδίου της χώρας στο πλαίσιο του Πυλώνα 3 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ύψους περίπου 80 εκ. ευρώ.