Μ. Γραφάκος: Απολογισμός για τα 3 χρόνια στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων

Μ. Γραφάκος: Απολογισμός για τα 3 χρόνια στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων
Δευτέρα, 29/08/2022 - 15:44

Συνοπτικό απολογισμό του έργου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της διαχείρισης Αποβλήτων παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την ημέρα που ανέλαβε.

Ο κ. Γραφάκος, ανέφερε σε δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωση: «Στα κοινά κάποιος ασχολείται για να είναι χρήσιμος στους πολίτες. Η δράση έχει τρία στάδια. Όραμα, σχέδιο και αποτελέσματα. Όμως τελικά για τον πολίτη αυτό που μετρά, είναι το αποτέλεσμα. Τρία χρόνια βρίσκομαι στη θέση του ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Νιώθω υποχρέωση μου να κάνω ένα συνοπτικό απολογισμό για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας:

  • Ολοκληρώσαμε όλες τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις (Νομοθεσία και σχέδια διαχείρισης αποβλήτων). Σημαντικό για τους πολίτες ότι θα σε λίγα χρόνια θα πληρώνουν για τη διαχείριση των αποβλήτων τους, ανάλογα με το βάρος των απορριμμάτων τους.
  • Όταν αναλάβαμε δεν βρήκαμε καμία μονάδα διαχείρισης αποβλήτων σε διαγωνιστική διαδικασία. Στη θητεία μας μέχρι σήμερα υπάρχουν 25 δημοπρατήσεις έργων.
  • Σήμερα έχουμε 14 μονάδες σε κατασκευή, από 5 που ήταν όταν αναλάβαμε. Σήμερα λειτουργούν 6 μονάδες, από τρεις που ήταν όταν αναλάβαμε.
  • Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων με 600 εκατ για την περίοδο 2021 - 2027, κάτι που αποτελεί τεράστια επιτυχία γιατί δεν προβλεπόταν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Εξασφαλίσαμε έτσι τη δημιουργία αυτών των απαραίτητων υποδομών για το περιβάλλον.
  • Προχωράμε μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων και έτσι βάζουμε τη χώρα σε τροχιά μείωσης της ταφής αποβλήτων στο 10% μέχρι το 2030.
  • Παραλάβαμε 65 περιπτώσεις προστίμων για παράνομες χωματερές, καταφέραμε και απαλλάξαμε τη χώρα από τις μισές και σήμερα έχουμε 33. Απαλλάξαμε έτσι τους Έλληνες φορολογούμενους από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ.
  • Στη διαχείριση των αστικών λυμάτων, η χώρα είχε 188 (από τους 482) οικισμούς της σε συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία και σήμερα έχει σε συμμόρφωση 247 οικισμούς. Έτσι περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν σαφώς βελτιωμένη ποιότητα ζωής, ενώ η περιβαλλοντική προστασία είναι πολύ σημαντική.

Η δουλειά μας έχει συγκεκριμένο μετρήσιμο αποτέλεσμα, με όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον. Συνεχίζουμε»!